Nyheter

Nytt förslag: P-vakter ska också kunna bötfälla folk som skräpar ned

Annons
av extraextra
21 augusti, 2019
Annons

Eftersom Polisen inte prioriterar att dela ut böter för nedskräpning ska nu parkeringsvakter istället få kunna dela ut dem.

Detta tycker Malmö stad och Stockholms finansborgarråd.

Annons

Det är färre som har fått skräpböter sedan lagen om att Polisen får dela ut böter för nedskräpning som trädde i kraft 2011.
289 personer bötfälldes 2012, 86 bötfälldes 2018, enligt statistik som DN tagit fram.

Det är endast 65 personer i hela landet som har bötfällts av polisen för nedskräpningsförseelse sedan årsskiftet fram till 31 juli i år.

Parkeringsvakter får ta över skräpansvaret

Bland annat vill Malmö stad att även andra förutom polisen, som till exempel kommunanställda parkeringsvakter, få tillåtelse att dela ut nedskräpningsböter.

– Vi försöker redan ändra folks beteende på ett positivt sätt genom informationskampanjer och genom att byta ut plastpåsar mot papperspåsar i torghandeln. Om någon ändå väljer att slänga skräp på gatan eller i parken så vill vi kunna hjälpa polisen att beivra det, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande tidigare i år.

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) vill också att parkeringsvakter och ordningsvakter ska kunna få ge böter, skriver Dagens Nyheter.

Det är endast sju personer som har bötfällts i polisregion Stockholm, där både Stockholms län och Gotland omfattar, enligt DN.

Polisen i Kungsholmen verkar vara inne på idén.

– Det skulle vara en bra avlastning för polisen. Trafikkontoret har ju hand om våra gångbanor och jobbar med trafikfrågor och felparkeringar så jag tycker absolut att man ska kunna överföra en del av de här uppgifterna, säger Peter Enell, kommunpolis på Kungsholmen till tidningen.

800 kronor i böter

Enligt svensk lag är all nedskräpning i Sverige förbjuden på platser där allmänheten har tillträde eller ser in till.

Den som skräpar ned med flit eller av vårdslöshet där allmänheten har tillträde till kan dömas för nedskräpningen, straffet är då böter eller till och med fängelse i högst ett år.

Om polisen kommer på någon med skäl att skräpa ner på ett sätt som är mindre än allvarligt kan polisen i stället ge en böter på 800 kr direkt på plats, den så kallades nedskräpningsboten.

Denna bot gäller för mindre mängder av skräp, till exempel snabbmatskartonger, engångsgrillar och flaskor. Men nedskräpning som att lämna fimpar ses som en liten omständighet och är inte straffbart. Men det finns kommuner som infört böter på de som kastar fimpar och snus på gatan. Till exempel Trelleborg är en av dem.

Dela på Facebook
Annons