Nyheter

Nytt köldrekord i höst – Norra Sverige mindre än -20 grader

Annons
av extraextra
4 november, 2019
Annons

Nu börjar hösten röra sig allt mer mot vinter och i norr har kylan redan kommit.

I Naimakka, nära finska gränsen i Lappland, låg temperaturen på -25,4 grader natten till söndag.

Annons

Naimakka som är en av Sveriges nordligaste bebodda platser, mättes det höstens hittils lägsta temperatur under natten till söndag.

Under natten till måndag var det kallt i norra Sverige, enligt SMHI:s prognos.

– I norra Norrland kommer man upp i -20 på sina ställen, kanske ännu kallare. Även i Svealand kommer det att bli minusgrader på många håll under natten.

Under måndagen blir det fortsatt regn i Götaland, medan Svealand och Norrland kan förvänta sig ett rätt så soligt väder.

Kylan kommer hålla i sig under dagen i norra Norrland, med -15 grader i norra Lappland. Enligt SMHI:s prognos kommer den kalla luften att röra sig nedåt i landet och natten till tisdag kan till och med Småland få regn som skiftar till snö.

– Tittar man framåt så ser man att det kan bli minusgrader även i söder, säger Per Holmberg.

Holmbergs kollega Stig-Arild Fagerli säger också att vi har en kall vecka framför oss. Dels i Norrland där temperaturerna kan gå ned ända till -15 grader.

– Man kan inte utesluta att det blir en del snö norrut. Det är där luftmassan är tillräckligt kall. Men jag tror att det kommer att bli hanterbart. Söderut i landet blir det mer regn, säger Fagerli

.

Rysslandskylan drar in

I norra Götaland kommer det också bli kallt, i form av kraftfulla vindar.

– Den dominerande vinden kommer från nordost. Den vinden blir kall, det blir en kylig vecka. Det är det kraftigaste vädret som vi kan vänta i veckan, säger Fagerli.

Jag vill inte säga att det kommer att skapa problem, men folk som bor i de här ställena kommer att märka av det. Det blir jobbiga vindar.

Vindarna som drar in över landet kommer från Ryssland.

– Den luften går ihop med vindar från Barents hav i norra ishavet. Där är det ett lågtryck som pressar vindar in mot norra Norge och Finland och som fortsätter in över Sverige, säger Fagerli.

Dela på Facebook
Annons