WOW

Parets otroliga upptäckt på strand i Finland: ”En fantastisk syn”

Annons
av extraextra
8 november, 2019
Annons

Naturen är helt makalös, den har så många olika fenomen, vissa mer sällsynta än andra.

Norrsken, solnedgångar, vattenfall är tre underbara exempel – men ibland kan man även få se sällsynta fenomen som är otroliga.

Annons

Amatörfotografen Risto Mattila och hans fru promenerade på stranden Marjaniemi i Finland när de såg något superhäftigt.

Rakt framför paret var stranden täckt av märkliga, isformade ”ägg” – som låg över en yta på 30 meter.

– Det största ägget var ungefär lika stort som en fotboll. Det var en fantastisk syn. Jag har aldrig sett det här fenomenet tidigare, säger Risto Mattila till The Guardian.

View this post on Instagram

Snow ball sea. Lumipallomeri. 3.11.2019, Hailuoto, Marjaniemi, Finland. #sea #meri #hailuoto #marjaniemi #ylesaa #mtvsaa #yleluonto #uusiluontokuva #ig_finland #igscandinavia #olympussuomi #finland_photolovers #finland_frames #beautiofsuomi #ig_naturelovers #naturephotography #natureperfection #top_world_nature #suomenluonto #thebestoffinland #forecasuomi #pohjoisenluontokuvaajat #thisisfinland

A post shared by Risto Mattila (@rismatti) on

Ovanligt väderfenomen

Det är inte något djur som har lagt äggen utan det är resultatet av ett ovanligt väderfenomen. Vilket de flesta av oss aldrig får chansen att uppleva.

För att detta fenomen ska kunna hända krävs det speciella väderförhållanden, enligt experter. Det krävs en lufttemperatur på strax under noll grader, en vattentemperatur som är nästan vid fryspunkten, en grund och lätt sluttande sandstrand, lugna vågor och kanske en svag vind. Detta förklarar Jouni Vainio, en isspecialist vid Finska Meteorologinstitutet.

– Du behöver också något som fungerar som en kärna. Kärnan börjar samla isen runt omkring sig och vågorna rör den sedan över stranden, fram och tillbaka. En liten yta som en boll blir blöt, fryser och växer sig större och större, säger Vainio till The Guardian.

Det förekommer framförallt vid hösten, när det börjar bli is på vattenytan. De flesta av oss får aldrig chansen att uppleva detta fenomen men tack vare Ristos otroliga bild kunde alla njuta av fenomenet!

Dela på Facebook
Annons