Nyheter

Politikernas förslag – Alla föräldrar ska inte ha rätt till barnbidrag

Annons
av extraextra
4 januari, 2019
Annons

Många politiker lägger fram förslaget om att behovspröva barnbidraget. Idag får automatiskt alla med föräldrar med barn under 16 år barnbidrag på 1250 kronor per barn, vilket några politiker vill se en ändring på.

– Problemet är helt enkelt att folk som inte behöver bidrag får bidrag. Jag tycker att vi ska ha generösa bidrag till dem som faktiskt behöver det, men inte sprätta pengar hej vilt omkring oss, säger Liberalernas riksdagsledamot Joar Forssell, till Ekot.

Annons

Barnbidrages infördes 1948 och tanken var att alla barnfamiljer skulle få en god ekonomisk levnadsstandard, något som dagens politiker inte ser någon vinning i.

– Jag tror att det är en dålig idé att ha väldigt generella bidrag, som går även till folk som kanske inte har behov av dem, samtidigt som vi har ett behov av att prioritera statens resurser och se till att välfärden fungerar för alla människor i hela landet, säger Magnus Ek, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, till Ekot.

Joar Forsell anser att svenska barnfamiljer har så pass bra levnadsstandard att man ska se till att skattepengarna gör större nytta.

 – När man ger pengar till folk som inte behöver det, då vet vi att man lägger det på hög, sparar till en insats, man ökar klyftorna i stället för att faktiskt göra något för att se till att alla barn får ungefär likvärdiga chanser i början på livet, säger han.

Vad tycker du om det nya förslaget? Ska barnbidraget vara för alla, eller bara de med lägre inkomst? Kommentera gärna inlägget på Facebook!

Dela på Facebook
Annons