Familj

Rebecca, 42, blev trött på att vänta – blev mamma på egen hand

Annons
av extraextra
6 januari, 2020
Annons

Rebecca Sjöblom, 42, väntade på att få träffa en man i 10 år, till slut beslöt hon sig för att skaffa barn på egen hand.

Nu är hon mamma, med alla utmaningar som det innebär, och hon ger sina bästa tips på hur man klarar av vardagen.

Annons

Rebecca Sjöblom från Norrköping längtade i över 10 år på att skaffa barn. Men hon hade ingen partner i sitt liv och därför sköt hon upp drömmen om barn.

– I mer än tio år har jag tänkt att om jag inte träffar någon så skaffar jag barn själv. Men man är så indoktrinerad med hur det ska vara. Man ska bli kär, förlova sig och sen gifta sig, eller åtminstone vara sambo med någon när man skaffar barn. Så jag har skjutit på det hela tiden, säger hon.

Gravid efter två veckor

Gränsen för subventionerad provrörsbefruktning, IVF-behandling, går vid 40 års ålder i Sverige. Därför vände Rebecca sig mot Danmark och deras mer generösa regelverk om maxålder för provrörsbefruktning: 45 år.

Sedan tog det fart. Under två veckor hade Rebecca kontaktat kliniken i Danmark, besökt kliniken och mottagit de befruktade äggen.

Rebecca nämner även den kritiken som de danska fertilitetsklinikerna fått ta emot, att de ibland kallas för ”bebisfabriker” av folk, eftersom processerna går relativt snabbt. Rebecca själv uppskattade hur snabba de var.

– När man väl bestämt sig så vill man att det ska ske nu. Startsträckan handlar i stället om man ska eller inte. När man väl har bestämt sig för att man ska, då vill man bara sätta i gång direkt. 

Bildkälla: Privat

”Jag sörjde att det inte fanns en man”

Till slut kom Ottília i oktober 2019. Resan dit kantades av en del tvivel och många funderingar om hon ens skulle klara av ett barn på egen hand, eller ”självstående” som det också kallas.

– Innan jag bestämde mig, och även under graviditeten, så sörjde jag att det inte fanns någon man. Att det inte fanns någon att dela lyckan och hela upplevelsen med. Jag hade ingen att dela alla känslor med, och det var som en sorg. Men de känslorna är som bortblåsta nu, säger hon

Rebeccas mamma och närmsta vänner hjälpte till under förlossningen och tiden efter att bebisen föddes.

– Alla har bara varit stöttande och jag har inte, ”face-to-face”, fått några kommentarer om att det skulle vara konstigt. Men det ligger nog lite i vem jag är som person, folk blir inte förvånade att jag gör en sån här grej.

Fått kritik på Facebook

Rebecca berättade om sina planer några år tidigare i ett inlägg i en Facebook-grupp. Där fick hon mest positiva kommentarer.

– Det var en person som skrev att hon tycker att man tar rätten från barnet till en biologisk pappa, säger Rebecca och fortsätter:

– Det är väl klart att man funderar över den biten. Men jag är en person som försöker var normbrytande, alltså inte sitta fast i boxen. I samhället i dag har barn två mammor, två pappor, och det finns jättemånga barn som inte har någon pappa på grund av olika anledningar. Jag tror inte på kärnfamilj-bilden.

Har varit en utmaning

Att ha ansvar för barnet helt själv erkänner Rebecca att det varit kämpigt. Vissa dagar lite mer än andra.

– Det har funnits dagar då jag har behövt lägga henne på sängen och gå ut i köket och ställa mig ett tag, och sen gå tillbaka in, för man blir helt knäpp i huvudet när någon bara skriker och man är så trött, säger Rebecca, som samtidigt nämner att hon fått mycket hjälp av familj och vänner.

Bildkälla: Privat

Ottília är ändå en rätt så bra sjusovare, och nätterna generellt brukar gå ganska bra. I den stora bilden är Rebecca positivt överraskad av rollen som mamma.

– Samtidigt är det mycket enklare än vad jag trodde att det skulle vara. Jag har ställt in mig på att det skulle vara jättetufft, men samtidigt så känns det som det mest naturliga i hela världen, säger hon och tillägger:

– Jag har haft tur och jag är otroligt tacksam.

Tips för de som vill skaffa barn själva

Det är många kvinnor som tagit kontakt med Rebecca genom Facebook och frågat efter tips och knep.

– Vill man verkligen ha barn så ska man inte vänta. Gör en fertilitetsutredning så du vet om det finns en chans att bli gravid, det kan man inte ta föregivet. Vet man att det finns en chans så är det bara att köra, det är mitt råd, säger hon och fortsätter:

– Är man yngre än mig kan man ställa sig i kö i Sverige för att få tre landstingssubventionerade IVF-försök. Den enda skillnaden är att i Danmark kan man få en icke-anonym donator.

Dela på Facebook
Annons