Djur

Robotgräsklippare livsfarliga för igelkottarna – gör så här för att undvika dem

Annons
av extraextra
2 juni, 2020
Annons

Robotgräsklippare är något som har blivit allt mer populärt de senaste åren. De är smidiga och hjälper oss att hålla gräsmattan klippt under hela sommaren! Ett perfekt redskap helt enkelt!

Men tyvärr skördar robotgräsklipparen många små liv, bland annat våra söta små igelkottar.

Annons

”Igelkottarna rullar ihop sig om de känner fara, men taggarna hjälper inte mot gräsklippare och många vittnar om att allt fler igelkottar skadas av robotgräsklippare. De blir skalperade eller helt överkörda och får huden, taggarna, ögon och öron bortrivna”, skriver organisationen Djurens rätt på Facebook.

– När igelkottar är små så åker de in i maskinen och rullar under. Jag har sett liknande skador flera gångar, så här brukar sår se ut på unga igelkottar som stöter på robotgräsklippare, säger Emma Billbäck på viltrehabiliteringen till Solleron.

Men det finns ett sätt som vi alla kan ha i åtanke som kan göra att vi räddar fler igelkottar och de slipper gå detta tragiska öde till mötes.

– Framför allt så borde man se till att ens maskin är känslig för hinder. Sen kan man låta gräsklipparen stå still under kvällen och natten, ungefär klockan åtta och framåt. Igelkottar är nästan bara ute sent, säger Billbäck.

Om man låter robotgräsklipparen gå under dagen istället för på natten kan vi tillsammans rädda fler små liv!

Dela gärna detta vidare med dina vänner på Facebook!

Dela på Facebook
Annons