Hus & hemma

Så får du tulpanerna att leva MYCKET längre – enkla knepen som alla borde känna till

Annons
av extraextra
22 mars, 2019
Annons

Visst är det tråkigt att köpa blommor när man ändå vet att de kommer dö om bara några dagar? Men nu har vi kommit över ett superknep som får dina tulpaner att leva mycket längre!

Det finns flera små enkla knep som gör att dina tulpaner kan stå sig länge, det gäller bara att veta om knepen.

Annons

Så därför tänkte vi bjuda på våra bäst knep i dag.

Pixabay

1. Stå svalt

Ett naturligt misstag är att anta att tulpanerna vill ha solljus och värme, och placera dem i ett fönster. Direkt solljus får blomman att åldras i förtid.

2. Grannen

Du bör inte heller ha dem i närheten av frukt, eftersom frukten utsöndrar en gas – etylengas – som är rena giftet för tulpanerna och förkortar livslängden avsevärt.

3. Nya snitt

Att ge stjälkarna nya snitt är A och O när det kommer till blombuketter. De nya snitten gör att stjälkarna lättare tar upp såväl syre som näring från vattnet, vilket i sin tur gör att blommorna klarar sig längre. Snitta om stjälkarna varannan dag.

Detta gör du bäst med ett vasst föremål, som en vass kniv – till skillnad mot en kökssax. Saxen pressar nämligen sönder vattenkärlen i stjälken, vilket gör att blomman sämre tar upp vattnet och vissnar fortare.

4. Förpackningen

Behåll förpackningen runt tulpanerna i några timmar innan du sätter ner de i en vas. Detta hjälper nämligen blommorna att hålla spänst i stjälkarna. När du tar bort omslaget och arrangerar blommorna i en vas, se till att fylla den med kallt vatten.

5. Vattnet

Utan vatten klarar sig inte blommor någon längre stund. Ett misstag många begår är att hälla upp friskt vatten när blommorna är nyinköpta och sedan låta dem stå där, dag ut och dag in, medan vattnet blir allt grumligare. Byt ut till kallt vatten varje dag, gärna med isbitar.

6. Potatismjöl 

Ett annat traditionellt husmorsknep är att lägga lite potatismjöl i vattnet, det ger tulpanerna stärkelse och gör att de står bättre.

7. Kylskåpet

Tulpaner gillar kyla. Sajten Apartment therapy testade olika knep som sägs göra så att blommor håller längre och de kom fram till att ha blommorna i kylen, var det som fungerade bäst.

Så låt de stå i kylen några timmar då och då, eller varför inte lägga in dem där över natten?

Tryck gärna på dela-knappen för att sprida tipsen vidare till dina vänner.

Dela på Facebook
Annons