Djur

Så gör du om ditt husdjur sätter i halsen – något alla husdjursägare måste kunna

Annons
av extraextra
4 oktober, 2019
Annons

När en katt eller hund sätter något i halsen räknas varje sekund.

Här kommer en genomgång på hur du kan hjälpa husdjuret om en sådan situation uppstår.

Annons

Olyckan kan uppstå när som helst, därför är det bra att vara beredd när någon man älskar råkar illa ut. Dock är det alltid svårt när det sker, och ännu svårare när den som råkar illa ut är ett husdjur.

På de flesta skolor och arbetsplatser lär man sig hur man utför heimlichmanövern på andra människor. Men hur gör man om en katt eller hund inte kan andas?

Jo, här kommer en genomgång, steg för steg, på vad du gör när katten eller hunden sätter något i halsen.

Första steget – Ser du objektet?

Det första du ska göra är att öppna husdjurets mun för att ta reda på om du kan se objektet som fastnat i luftvägarna. Det kan vara bra om man får hjälp av någon för att hålla fast djuret.

Om du ser och kan få tag i objektet bör du göra det på en gång. En sak som är viktig att tänka på är att inte trycka ner objektet längre ned.

Bildkälla: Pixabay

Det är troligt att djuret är under stress, och därför kan det vara bra att tänka på att djuret kan bita dig. Om det finns möjlighet, be någon annan hålla upp djurets mun medans du undersöker.

Andra steget – Heimlichmanövern

Om du inte kan få bort objektet med händerna är det tid för att använda sig av heimlichmanövern.

På en medelstor och stor hund

Ställ dig upp och håll hunden upp och ner, notera att du ska hålla djurets huvud neråt och dess rygg mot din mage – håll inte husdjuret i benen.

Ta ett fast grepp på övre delen av hundens mage, under revbenen och tryck till med kraft – i samma typ av manöver som om det vore en människa. Eftersom manövern behöver lite kraft är det bra att du inte är för försiktig. Men tänk också på storleken på djuret innan du trycker hårt.

Bildkälla: Pixabay

Tryck 4 till 5 gånger och kolla om föremålet har lossnat, om det inte har det bör du upprepa manövern.

På en liten hund eller katt

Lägg ner djuret på sidan och ta ett grepp runt buken så att fingrarna greppar både över- och undersidan. Tryck sedan precis under revbenen 3-5 gånger. Anpassa styrkan till djurets storlek, men var inte för försiktig.

Om föremålet har fortfarande inte kommit loss ska du åka till veterinären så fort som möjligt. På vägen till veterinären ska du göra nosblåsningar för att försöka få in luft till lungorna på husdjuret.

Nosblåsningar

Lägg ned husdjuret och ta sedan ett stadigt grepp runt nosen. Se också till att halsen är utsträckt på djuret och att du håller igen munnen så att luften kommer till lungorna. Blås sedan in luft, runt 20 gånger per minut. Anpassa luftmängden efter djurets storlek tills du kan få hjälp av veterinär.

Förhoppningsvis kommer olyckan aldrig, men om den gör det så kommer dessa tips till stor användning.

Dela på Facebook
Annons