Intressant

Så lindrar du migrän – med 5 olika knep

Annons
av extraextra
17 februari, 2020
Annons

Hundratusentals svenskar lider idag av kronisk migrän och nio av tio uppger att deras nära relationer påverkas negativt av det.

Här är tipsen som lindrar lidandet!

Annons

I dag lever 200 000 svenskar med kronisk migrän, vilket innebär ett stort lidande, som både påverkar karriär och relationer.

My migraine voice har gjort en stor internationell undersökning, där bland annat 11 000 svenskar har uppgett att de känner skuldkänslor över hur deras situation går ut över deras liv, enligt DN.

TRÄNING

Att hålla sig aktiv är ett bra sätt att förebygga huvudvärk. När du tränar du frigör du endorfiner som lindrar smärtan och får dig att må bra. Dock ska du aldrig utföra någon träningsform under ett migränanfall eller när du har huvudvärk, det gör det bara värre!

Även yoga är ett bra sätt för många att lindra smärtan. Forskare har kommit fram till att regelbunden yogaträning minskar risken för huvudvärk, enligt Kurera.

NÄRING

Magnesium har en avslappnande effekt på nerver och muskler. Det är också ett näringsämne som många har brist utav. Enligt studier så har det en förebyggande verkan på migrän och kan också vara bra för spänningshuvudvärk. Grönsaker, fullkorn och nötter innehåller magnesium, som även kan tas som tabletter, enligt Topphälsa.

SÖMN

Det är extra viktigt med god sömn om du har problem med migrän. Du bör sova minst 7-8 timmar per natt, men för mycket sömn kan också göra så att du får huvudvärk. Därför kan det vara bra att du inför sovrutiner så att du vaknar och somnar in vid regelbundna tider varje dag, enligt Kurera.

KYLA

Att använda kyla mot migrän har gjorts sedan mitten av 1800-talet. Applicerar du till exempel en isbit mot tinningen så drar blodkärlen ihop sig och cirkulationen minskar. Detta sänker kroppstemperaturen och gör så att svullnaden avtar, enligt Topphälsa.

MÖRKT RUM

Både starkt ljus och ljud är ofta en bidragande faktor till att du känner av din migrän. Därför är det viktigt att du kan hitta en avkopplande och mörk plats under dina värsta anfall. Detta ska göra återhämtningen smidigare, enligt Kurera.

Dela på Facebook
Annons