Hus & hemma

Så odlar du eget blåbärsland – 4 enkla steg skapar ett oändligt förråd hemma

Annons
av extraextra
22 maj, 2020
Annons

Genom att följa dessa fyra enkla knep kan du odla upp ett oändligt förråd av blåbär hemma!

Du kommer aldrig igen att behöva köpa blåbär!

Annons

Blåbär är otroligt nyttiga och perfekta att alltid ha hemma i frysen, då de passar till det mesta. Däremot kan det vara jobbigt att ta sig ut i skogen för att plocka blåbär, och det är dessutom ganska dyrt, och inte lika gott att köpa i affär.

Steg för Hälsa har därför ett jättebra tips på hur du kan odla blåbär hemma! På så sätt har du alltid ett lager hemma för vinterhalvåret, och du behöver inte ta dig ut i skogen för att söka och plocka bären.

1. Bestäm hur du vill odla blåbär

Du kan börja odla dina blåbär genom att plantera frön. Vad som bör tänkas på är att det då tar 3-4 år för växten att få blåbär. Det kan därför vara ett bättre alternativ att börja med en ung planta.

Dina blåbärsbuskar kommer att behöva gott om utrymme, skriver Steg för Hälsa. Har du en trädgård kan du sätta växten i en upphöjd rabatt, så att vatten kan passera under. Har du inte någon trädgård kan du plantera busken i en kruka, börja med en runt 20 liter kruka, och när busken växt till sig kan du flytta den till en riktigt stor kruka på 70-80 liter.

2. Förbered jorden

Blåbärsbusken växer helst i sur jord med ett pH-värde på 4,5-5. För att förbereda jorden kan du använda:

3. Välj vilken typ av blåbär du vill odla

Se till att du har koll på vilken typ av blåbär du vill odla, eller du kanske vill ha flera olika plantor samtidigt? Med tanke på att de tar så lång tid på sig att växa är det bra att vara säker på vad du vill ha för blåbär.

4. Sköt om plantan

Blåbärsbuskar behöver gott om sol och givetvis vatten. Vattna dem då och då, men tänk på att de inte växer bra om jorden är för blöt!

Källa: Steg för Hälsa.

Vi rekommenderar verkligen att du testar odla blåbär hemma. På så sätt kommer du, om några år, ha ett härligt lager hemma och kan alltid bjuda på blåbärspaj till efterrätt!

Dela på Facebook
Annons