Hemsk

Sexbarnsmamman vårdades på sjukhus i flera månader – då fick hon oväntat besök

Annons
av extraextra
4 februari, 2020
Annons

För fem månader sedan räddade Emma Schols sina sex barn ur ett brinnande hus och hon har legat på sjukhus sedan dess.

En dag fick hon oväntat besök på sjukhuset och det var ingen mindre än hennes stora idol Carola Häggkvist. – Jag fick en chock när jag låg där i sängen, säger Emma.

Annons

Emma Schols, 30, från Edsbyn har vårdats på intensivvårdsavdelningen för brännskadade i Uppsala de senaste fem månaderna och nu har hon äntligen fått kommit hem.

Skärmbild från Aftonbladet

Det var den 3 september som sexbarnsmamman vaknade upp till ett eldinferno. På nedervåningen fanns hennes två yngsta söner som hon snabbt lyckades få ut genom ytterdörren.

Men de andra fyra barnen befann sig på övervåningen och hon gjorde allt i sin makt för att få ut dem ur det brinnande huset.

Emma överlevde mot alla odds och hade bara kvar hud på 7 procent av kroppen.

Sedan dess har hon bland annat legat helt isolerad på intensivvårdavdelningen och besökare har tvingats gå igenom slussar och använda skyddskläder på grund av Emmas infektionskänslighet.

– Som mest hade jag tolv pumpar som höll liv i min kropp, och en trach (en öppning i halsen ned i luftröret), säger hon till Aftonbladet.

Skärmbild från Aftonbladet

Fick oväntat besök

En dag när Emma väntade på besök av sin mamma och syster fick hon ett oväntat besök, och det var ingen mindre än hennes stora idol.

– Jag låg i sängen lite halvvissen och såg någon som kom gående utanför mitt sjukhusrum och vinkade. Och det var Carola! Jag fick en chock, säger Emma och fortsätter:

– Sen sjöng Carola för mig med delar av min familj. De sjöng och pratade, och jag gjorde allt för att kunna prata jag också men jag var så ivrig att jag bara hostade upp slem i trachen (en öppning ned i luftrören, reds. anm) så det gick inte alls.

Bara någon vecka innan hade Carola och Emmas syster Evelina sms:at varandra. Carola hade hört om olyckan och ville gärna komma och hälsa på Emma, om Emma själv ville.

– Evelina visste ju att Carola är min största idol så hon höll ju på att svimma och blev superglad, säger Emma.

Skärmbild från Aftonbladet

Håller kontakten

Efter första besöket kom Carola tillbaka till sjukhuset flera gånger och de har även haft kontakt via sms sedan dess.
– Carola har sjungit för mig och hon ber för mig, det är jättefint.

Carola har skrivit om Emma flera gånger på sina sociala medier, och om deras vänskap.

View this post on Instagram

Emma & Anders före branden. Hon har varit ett troget fan till min musik sedan barnsben. När jag vid ett tillfälle tog henne på axeln då jag gick förbi henne sjungandes på en sommarkonsert för några år sedan grät hon när hon berättade för sina systrar att ’Carola tog på min axel’. En tjej från Edsbyn som jag ej känner hörde av sig till mig via messenger i höstas och berättade om den fruktansvärda brand-tragedien och hon undrade om jag inte kunde åka upp till Emma och sjunga för henne på sjukhuset på Akademiska i uppsala och ge henne en strimma hopp! Även om hon inte skulle vara vaken eller knappt höra. Hon skulle ändå känna igen tonen. Och det var precis det Emma gjorde.. hon kände igen rösten. Jag fullständigt älskar när människor gör något aktivt av sin bön för andra och kommer på kreativa förslag på hur vi kan ta oss framåt i en kris situation såsom Åsa É från Edsbyn gjorde! ( Det får vara hur pådrivande som helst när det är för ett ädelt syfte.. ) Jag kom hem från bröllop i Kroatien och såg meddelandet och började agera blixtsnabbt då jag drabbades av stor medkänsla och empati.(Visste även med mig själv att om jag inte hör av mig nu till släkten så kommer jag kanske missa tillfället och drunkna i alla andra behov och förfrågningar etc. ) Nu spelar vi för Emma och hela hennes drabbade familj och samlar in pengar för ett återuppbyggande av huset som brann då hon räddade alla sina 6 barn! 90% brännskadad blev Emma och svävade mellan liv och död många gånger sedan den morgonen i september. Nu har hon tagit sig igenom den mest livsfarliga infektionsrisken och äntligen fått ha sin minsta 2 åring knäet igen…. ( äldsta barnet är 12 år) Swisha gärna på 1235358197 Tack! Det finns även ett bankgironummer som är 5200-7804 och märk ’Branden’ så kommer din gåva oavkortat till Emma & Anders. Tack igen. Med kärlek, C. #playingforemma #love #kärlek #hopp #tro

A post shared by Carola Häggkvist (@carolaofficiell) on

Spelar ishockey för Emma

I söndags spelades en välgörenhetsmatch i ishockey i Alfta, Playing for Emma, där flera kändisar spelade mot varandra i lag. Några av kändisarna som var där var Pernilla Wiberg, Nanne Grönvall, Nina Söderquist, Ellen Bergström, Anna Haag och självklart Carola Häggkvist.

Matchens alla intäkter kommer gå till att hjälpa Emma, hennes make och deras 6 barn som just nu står utan hem.

Carola har flera gånger berättat om evenemanget på sociala medier: ”Här ska det spelas hockey och sjungas och dras in så mycket pengar att familjen kan få känna vår kärlek som en varm läkande kram”, skriver hon på Instagram.

Skärmbild från Aftonbladet

Dela på Facebook
Annons