Familj

Sjuksköterskans varning: Det här ska du ALDRIG göra mot ditt barn i sommar

Annons
av extraextra
3 juni, 2020
Annons

Många småbarnsföräldrar vistas ute med sina barn under sommarhalvåret. Då är det viktigt att tänka på att inte täcka över vagnen med en filt, eftersom att det stoppar luftcirkulationen.

I värsta fall kan det till och med leda till plötslig spädbarnsdöd.

Annons

Med sommaren kommer värme, och allt fler vistas utomhus.

Många småbarnsföräldrar tar då med sig barnet ut i barnvagnen.

Blir det för soligt är det inte ovanligt att täcka över barnvagnen med en filt när barnet sover, vilket många tror är en bra idé eftersom att det ger skugga.

Det ställer sig barnsjuksköterskan Birgitta Klang starkt emot.

KAN LEDA TILL PLÖTSLIG SPÄDBARNSDÖD

I en intervju med Nyhetsmorgon TV4 förklarar hon att det kan vara rent ut sagt livsfarligt att täcka över barnvagnen med filt.

– Vi tror att vi skyddar barnet genom att täcka över och då blir barnet lugnare, men det blir ju också för att det blir så mycket varmare många gånger. Därför är det så viktigt att vi har en cirkulation, förklarar hon i intervjun.

Hon informerar även om att spädbarn inte svettas på samma sätt som vuxna och äldre, vilket gör att de lättare blir för varma.

Det i sin tur kan leda till plötslig spädbarnsdöd.

FINNS TECKEN PÅ ÖVERHETTAD BEBIS

Hon tar även upp några tecken på att ditt barn kan ha blivit överhettat:

– Det blir oftast väldigt slött, det kan vara svårt att få dem att amma till och med eftersom att de kan ha gått över gränsen och då inte tar emot vätska.

Istället tipsar Birgitta om att kontinuerligt ge bebisen vätska och att använda sig av parasoll, samt se till att det fläktar i vagnen.

Dela på Facebook
Annons