Familj

Skrämmande bilderna visar hur bebisen påverkas – av mammans rökning

Annons
av extraextra
2 mars, 2020
Annons

Alla vet ju att man inte ska röka när man är gravid. Men ändå finns de de som har svårt att sluta med rökningen när de väntar barn.

2012 var det 6 procent av alla svenska gravida kvinnor som rökte i början av graviditeten.

Annons

Men det kan vara mycket farligt för fostret. Dessa skrämmande bilder visar hur barnet påverkas i magen – och jag tycker att alla som röker och planerar att skaffa barn borde titta på detta!

Det är forskare på ett brittiskt universitet som har undersökt hur foster påverkas när mamman röker. De har jämfört ultraljudsbilder i 24:e, 28:e, 32:a och 36:e graviditetsveckan på barn vars mamma röker och barn vars mamma inte gör det.

Skillnaderna är tydliga.

På ultraljudsbilderna ser man att barnen vars mamma röker (överst) är stressade. De rör sig mycket mer i magen och grimaserar mycket oftare.

Läkaren Lovisa Högberg säger till TV4 att hon är fascinerad över bilderna och hur tydligt de visar att barnet påverkas av rökning och snusning. Samtidigt är hon inte förvånad över resultatet.

– Jag hoppas att bilderna kan hjälpa kvinnor som röker och är gravida, eller vill bli gravida, att sluta, säger hon i en intervju i Nyhetsmorgon.

Förutom att rökning och snusning kan stressa barnet i magen så finns det även andra farliga konsekvenser. Det ökar risken för missfall och att barnet föds för tidigt. Det kan även påverka tillväxten och göra att barnet blir mindre än vad det skulle ha blivit, samt öka risken för gomspalt.

Även om du inte röker eller snusar så kanske det finns andra i din närhet som gör det och planerar att skaffa barn. Dela gärna denna viktiga varning som en påminnelse hur viktigt det är att sluta när man är gravid!

Är du gravid och har svårt att sluta röka? Ta kontakt med din mödravårdscentral, de är skyldiga att hjälpa dig!

Dela på Facebook
Annons