Tips

Skriva teoriprov inför körkort? 9 tips för att bli godkänd

Annons
av extraextra
15 maj, 2019
Annons

Något som många oroar sig över är teoriprovet. Fastän man gärna vill ha sitt körkort så brukar det finnas stor stress inför teorin. Om du har en bra studieteknik och förberedelse så kommer du däremot att klara teoriprovet enkelt.

1. Gör övningsproven

Det finns ofta paket man kan köpa där det ingår ett antal övningsprov man kan göra som liknar frågorna på teoriprovet. Dock är inte frågorna exakt likadana så det är ingen idé att bara memorera dem. Istället kan du använda frågorna för att få en inblick på vad det är du behöver träna på inför teoriprovet. Se även till att du har klarat alla delar av övningsproven innan du gör teoriprovet.

Annons

2. Använd dig av teorilektioner på körskolan

Med hjälp av övningsboken och körkortsboken så kommer teorilektioner att fördjupa dina kunskaper. Du kan ställa frågor till dem på plats ifall det är något du tycker är svårt, något som sajten Genvägen till körkortet tipsar om.

3. Läs hela körkortsboken

Om du läser körkortsboken på en gång så kommer du att känna igen dig senare när du pluggar och ha mer förståelse för det du läser samt få en inblick i vilka delar du har koll på, vilka delar du har mindre koll på och så vidare.

4. Börja plugga i tid

Den kunskap som ska in är väldigt mycket, och det som är så bra med den är att du har användning av den senare i livet. Om du vill vara redo på vilken fråga som helst i teoriprovet så gäller det att plugga i tid, så att du inte stressar in kunskapen.

5. Kom i god tid till teoriprovet

Trafikverket är hårda med tiderna så det gäller att komma i tid, när du kommer dit så ska du inte bara skriva provet. Du måste fotas och skriva din namnteckning före provet. Det brukar bli långa köer så det gäller att verkligen komma lite före så du har marginal.

6. Glöm inte din legitimation

Ha med din legitimation, annars får du inte skriva provet. Trafikverket kräver att du ska kunna legitimera dig på plats.

7. Fastna inte på frågor

Du har endast 50 minuter på dig att skriva hela provet. Om du lyckas fastna på en fråga markera frågan då och sen hoppa över den temporärt, fortsätt göra detta tills det endast är frågorna du är osäkra på som är kvar. Annars kan det bli väldigt stressigt för dig i slutändan. Du måste få 52 rätt av 65 frågor för att kunna bli godkänd.

8. Var pigg

Det är bäst om du kommer dit och är pigg, så att du har energi för att göra provet bra. Det är många som kommer dit som inte har vilat ut dagen innan provet, vilket resulterar i att de blir väldigt nervösa.

9. Anpassa provet efter dig

Om du behöver ha en tolk, ett annat språk eller om du t.ex. har dyslexi så gäller det att du anpassar provet efter dig, så att du inte har några onödiga förhinder. Det går att få frågorna upplästa för dig och att få provtiden förlängt såvida det finns skäl till det. Se till att göra det rätta för dig och anpassa det efter den hjälp du har rätt till och behöver.

Dela på Facebook
Annons