Intressant

Snus kan skydda mot coronavirus – kan bli behandlingsmetod

Annons
av extraextra
27 maj, 2020
Annons

En grupp svenska forskare har fått i uppdrag att undersöka om nikotinet i snus kan skydda mot allvarliga fall av coronaviruset.

Tidigare forskning har indikerat att rökare drabbas hårdare av coronaviruset, och användes som förklaring till varför många fler män än kvinnor dött av viruset i Kina.

Annons

Något som i sin tur fick följden att många valde att fimpa för gott.

Men nu kommer rapporter från franska forskare om att rökare inte verkar att löpa lika stor risk att drabbas allvarligt av covid-19, skriver DN.

Forskarna upptäckte att trots att hela 25 procent av den franska befolkningen är rökare, så uppgav endast fem procent av patienterna som behandlas för coronaviruset på ett sjukhus i Paris, att de röker dagligen.

NIKOTIN KAN EVENTUELLT HA EN SKYDDANDE EFFEKT

Dagens Nyheter skriver även om en grupp engelska forskare som funnit att rökare kan vara underrepresenterade bland de som avlidit av covid-19 i England.

Forskarna varnar dock för att de långtgående skadorna som rökning orsakar, massivt utraderar den eventuellt skyddande effekten som det kan ha mot viruset.

Man tror att det är nikotinet i rökningen som kan vara skyddande. Att nikotinet binder till samma receptor som covid-19, och då hindrar viruset från att tränga in i cellerna och föröka sig.

Det ska därför studeras om nikotinplåster kan ha en skyddande effekt.

SVENSKA FORSKARE SKA UNDERSÖKA OM SNUS KAN SKYDDA

Nu har franska forskare kontaktat svenska diton kring att undersöka de eventuella effekterna som snus kan ha.

– Om det skulle visa sig att även snus ser ut att skydda mot allvarlig covid-19 så kan man ju dra slutsatsen att det har något med nikotin att göra, säger Cecilia Magnusson, professor och verksamhetschef vid Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, till DN.

Hon menar att om det visar sig att snus har en skyddande effekt, skulle nikotin eventuellt kunna användas för att behandla coronaviruset.

– Man kan också tänka sig att människor som överväger att sluta snusa i nuläget kanske väljer att vänta med det tills efter pandemin, säger Cecilia Magnusson.

Dela på Facebook
Annons