Familj

Sofie kände oerhörd smärta i underlivet efter förlossningen – tre veckor senare görs ofattbara fyndet

Annons
av extraextra
14 januari, 2020
Annons

Strax efter förlossningen började Sofie känna ett obehag i underlivet, men det dröjde tre hela veckor innan hon fick hjälp.

Det läkarna hittade är helt ofattbart.

Annons

Efter en sex år lång gravidkamp fick Sofie Skiöldh och hennes sambo äntligen välkomna sitt barn till världen den 15 december.

– Förlossningen gick väldigt snabbt, man hann inte riktigt tänka. Det gick över förväntan, det var en en positiv upplevelse.

Förlossningen ägde rum på Linköping universitetssjukhus och efteråt behövde Sofie sys. Det var en barnmorska som påbörjade sy men vid ett skiftbyte tog en annan läkare över arbetet.

– Det känns lite knäppt i efterhand. Man kanske inte ska byta personal mitt i, men det hände i alla fall.

På grund av komplikationer med den nyfödde sonen tvingades familjen stanna kvar på sjukhuset i en vecka och redan då hade Sofie ont i underlivet.

– Dag tre så hade jag fruktansvärt ont i underlivet. Jag grät när jag skulle kissa på toaletten och jag kände en skarp doft.

Sofie pratade med personalen om problemet men just då hade de inte tid att undersöka problemet.

– Jag tänkte inte mer på det, det är väl så här det ska vara. Man är väl svullen och så efter.

Bildkälla: Privat

Undvek att träffa folk

När Sofie kom hem från sjukhuset höll sig smärtan och lukten kvar. I tre veckor undvek Sofia att träffa folk på grund av den hemska lukten.

– Jag undvek att träffa folk då jag kände att jag luktade genom kläderna. Jag bytte om och duschade flera gånger per dag, men lukten försvann inte. Jag hade även svårt att sitta, stå och gå. Det har känts som jag har en stor böld.

Tre veckor efter förlossningen kände Sofie att det fanns något i slidöppningen när hon satt på toaletten.

– Jag tittade och såg skymten av något stort vitt.

Ofattbara fyndet

Sofie ringde genast till 1177 där hon fick rådet att söka läkarhjälp.

Väl på gynakuten fick Sofie svaret på den bakomliggande orsaken till smärtan och lukten från underlivet.

I slidan fanns en kvarglömd kompress som kroppen hade börjat stöta ut.

– Läkaren sa ”jag får be om ursäkt å allas vägnar. Det var tur att du sökte hjälp i dag”, säger Sofia.

– Jag var både rädd och chockad. Vad hade hänt om inte min kropp börjat stöta ut den, om den suttit fast någonstans? Då hade jag kunnat bli jättesjuk.

Bildkälla: Privat

Kommer göra en anmälan

Efter det ofattbara fyndet har Sofie gått på en antibiotikakur och lukten och smärtan har äntligen försvunnit.

Nu kommer Sofie att göra en anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

– De borde ju räkna kompresserna när de använder dem. På något sätt har de missat en som suttit i min kropp i tre veckor och orsakat obehag och den här starka lukten som gjort att jag inte velat träffa folk nu under jul och nyår. Samtidigt har jag trott att det ska vara så här, för jag har inget att jämföra med. Så man är ju jättebesviken. Man litar ju på sjukvården till hundra procent och så blir det så här ändå.

Annsofie Sommer, chefsläkare för region Östergötland, säger att hon inte kan kommentera det enskilda fallet, men att det finns rutiner för att man ska räkna antalet kompresser man använder före och efter en operation.

– Utan att veta vad som hänt det aktuella ärendet, låter det som att rutinen har brustit.

Ett kvarglömt föremål, som en kompress i detta fallet, innebär en infektionsrisk för kroppen. En obehandlad sådan kan leda till allvarliga konsekvenser, beroende på omständigheterna, enligt Annsofie Sommer.

Dela på Facebook
Annons