Nyheter

Stefan Löfven kommer avgå – här är anledningen

Annons
av extraextra
2 december, 2019
Annons

Stefan Löfven kommer avgå tidigare än förväntat.

Det säger källor inom Socialdemokraterna.

Annons

Den senaste tiden har statsministern Stefan Löfven (S) haft det hett om öronen och hur han hanterar det nästa år kan vara avgörande för hans framtid som statsminister.

Enligt källor inom Socialdemokraterna tyder det på att Stefan Löfven kan avgå redan 2021.

Avgår 2021

Det är gängvåld, dåliga opinionssiffror och internt missnöje med Januariavtalet som han tagit fram tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna.

Den slopande värnskatten och nedmonteringen av Arbetsförmedlingen är bara några av de saker som har förbluffat folk i hans närhet.

– Löfven är hårt surrad vid Januari-masten. Är han då rätt person att gå fram med i valet 2022? Det har många av oss börjat fundera kring, säger en S-källa.

Nu är flera socialdemokrater övertygade om att Stefan Löfven kommer lämna sin roll som statsminister vid kongressen i april 2021, för att ge partiet en nystart inför valet 2022.

– Alla tecken tyder på det, säger en av dem till Aftonbladet.

Avgången kommer i nuläget vara hans eget beslut och ingen är beredd att kräva hans avgång.

Avgörande förhandlingar

Nästa års förhandlingar om Januariavtalet kommer vara avgörande för stämningen i partiet och Löfvens framtid. En av de viktigaste punkterna är att få in mer pengar till krisande kommuner och sjukvårdsregioner, då kan lugnet inom Socialdemokraterna lägga sig.

Partisympatimätningen från SCB, som presenteras på tisdag, blir av största vikt. I mätningen tillfrågas 9000 personer och mätserien sträcker sig många år tillbaka, vilket gör att den anses som tillförlitlig.

Om S fortfarande är större än SD i mätningarna kan stämningen i partiet bli bättre.

De kan ta över

Även tankarna kring vem som ska ta Löfvens plats har tagit fart. Enligt källor har Löfven själv pekat ut finansminister Magdalena Andersson, som har ett av regeringens tyngsta uppdrag.

Andra personer som har stor chans att ta hans ställe är bland annat Mikael Damberg och Ardalan Shekarabi, så länge de tar avstånd från den impopulära januariavtalet.

Hetaste namnen:

Magdalena Andersson, 52, finansminister.

Mikael Damberg, 48, inrikesminister.

Ardalan Shekarabi, 41, socialförsäkringsminister.

De kan också komma på tal:

Anders Ygeman, 49, energi- och digitaliseringsminister.

Karl-Petter Thorwaldsson, 54, avgående LO-ordförande.

Källa: Aftonbladet

Dela på Facebook
Annons