Nyheter

Stormen Ciara slår kraftigt mot Sverige – tåg- och flygtrafik stoppas

Annons
av extraextra
9 februari, 2020
Annons

Stormen Ciara slår med full kraft mot Europa och rör till det väldigt mycket med störningar i både flyg-, väg- och tågtrafiken, översvämningar och nedfallna träd.

Ett flygplan som skulle till London från Landvetter tvingades vända tillbaka på grund av de kraftiga stormvindarna.

Annons

Att stormen, som britterna döpte till Ciara, skulle slå till hårt var väldigt väntat. På söndagsmorgonen hade SMHI redan  klass 2-varnat för stormbyar i Västra Götaland, Bohuslän, Halland, Skåne, Öland och på Gotland.

Under söndagseftermiddagen kom stormen in och orsakade kraftiga vindbyar i Syd- och Västsverige.

– Det är blåsigt på många håll och kulmen kommer inte att nås förrän i natt, säger Lasse Rydquist, meteorolog.

Ciara har varit orsak till många stora bekymmer i Europa. I Storbritannien är över 100 000 hushåll utan ström – och på vissa håll har det även svämmat över. Stormen Ciara beskrivs vara den kraftfullaste som dragit in över Storbritannien sedan 2013, uppger Sky News. På vissa håll har det under söndagen blåst i dryga 40 meter per sekund.

Det har ställts in hundratals flyg runtom i Europa under dagen på grund av stormen Ciara, skriver CNN. Frankfurts flygplats och Schiphol i Amsterdam har ställt in över 100 flyg var, enligt CNN.

TT uppgav på söndagskvällen att ett antal flygavgångar från både Landvetter och Arlanda har ställts in på grund av stormen.

– Räkna även med förseningar framöver, säger Lovisa Ernestam, presskommunikatör på Swedavia.

Båt har kapejsat

På söndagskvällen kapejsade en båt i en sjö i Svenljunga. Räddningstjänsten har skickat räddningsstyrkor till platsen.

– Två personer saknas, säger Fredrik Lovén vid räddningstjänsten.

Dykare från räddningstjänsten är på väg till platsen, polis och ambulans finns också på plats.

– Vi är framme och håller på att lägga i båten. Vi får inte upp drönaren i det här vädret, men polisen har helikopter på gång, säger Fredrik Lovén vid räddningstjänsten Norra Älvsborg.

Enligt polisen ska de två personerna varit ute på sjön för att fiska.

– Vi har anträffat deras bil. Vi håller på med en sökinsats med räddningstjänsten, säger Martin Hallberg, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Vid 21.30-tiden pågick fortfarande sökinsatsen på platsen.

– Det är ett svårt sökläge. Det är mörkt och blåser mycket, säger Fredrik Lovén vid räddningstjänsten.

Tåg och färjor ställs in

I Sverige har man ställt in både tågtrafik, färjor och brotrafik. Redan före stormen drog in mot landet hade Skånetrafiken ställt in tågtrafiken på sträckan Helsingborg – Teckomatorp och Malmö – Simrishamn.

Orsaken är stormen Ciara”, skriver man på sin hemsida.

Tågtrafiken mellan Uddevalla och Strömstad har man också ställt in, då det finns risk för att trä faller ner på spåret.

Sträckorna där tågen ställs in är Herrljunga – Borås, Uddevalla – Strömstad, Varberg – Borås och Håkantorp – Gårdsjö. Bussar kommer ersätta tågtrafiken på samtliga sträckor.

– Trafikverket har stängt av banan till Helsingborg, så dit kör vi inte under kvällen. I stället tar man Markarydsbanan, säger Pernilla Johansson.

– Tågen går inte heller över Öresundsbron till Köpenhamn. Alla passagerare som är berörda ska ha fått information om detta. Vi uppmanar alla att hålla koll på informationen kring sin resa.

Träd som ramlat över vägar

– Vi har säkert haft sex träd som vält över vägar. Det är tur att det är geografiskt utspritt, så hittills har vi haft gott om resurser att åka på larmen, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns räddningsförbund.

Bildkälla: Privat

– De brukar lägga över väderskydd, som presenningar, över byggnadsställningar och de fladdrar vind för våg nu. Det är några brädor och aluminiumplåtar till exempel, säger Roger Magnusson och fortsätter:

– Vi vet inte riktigt vad vi ska göra. Vi kan ju inte heller köra upp några höjdfordon heller när det blåser 22 sekundmeter. Vi har fått tag i de som har hand om byggnadsställningen och de har ringt någon jour, säger Roger Magnusson.

Dela på Facebook
Annons