Intressant

Studie visar: Kvinnor sover bättre med en hund i sängen än sin partner

Annons
av extraextra
10 januari, 2020
Annons

Är du en kvinna och har problem med att sova?

Då kan en hund vara lösningen på problemet.

Annons

Enligt en studie sover kvinnor bättre om de sover med hundar istället för att sova helt själv eller med en partner.

Hund, katt eller partner – det bästa alternativet?

Forskare på Canisius College i New York, USA, har gjort studien, totalt deltog 962 kvinnor. I USA har nästan varannan kvinna med sig minst en hund i sängen, var tredje sover med katt och drygt varannan kvinna sover med en annan människa. Studien visar att de som sov med en katt eller en partner i sängen blev störda under natten lika mycket, medans de som sov med en hund blev lugnare, tryggare och sov bättre. Studien är bara gjord bland kvinnor, men det kan nog finnas liknande effekter för män.

Förutom att sömnen blev bättre bland de som sov med en hund visade studien även att de som sov med en hund gick och la sig tidigare och gick upp tidigare på morgonen.

Ökade nivåer av oxytocin

När vi är nära och rör djur eller människor på vänliga sätt ökar nivåerna av kroppens ”kärlekshormon” oxytocin. Enligt Daily Mail ökar nivåerna av oxytocin bara av att se någon vi tycker om i ögonen, oavsett om det är vår partner eller vår hund. Om du kollar in i hundens öga höjs dina oxytocinnivåer med 300 procent medan hundens höjs med 130 procent.

Hunden kallas ju för människans bästa vän för en anledning. Det finns alltså flera fördelar med att ha en hund, en av alla är att sömnen förbättras.

Dela på Facebook
Annons