Hus & hemma

Supercoolt minihus på två hjul – insidan är så fin

Annons
av extraextra
18 maj, 2019
Annons

Bildkälla: Privat

Caroline, 30, och Emanuel Saxe, 29, gjorde en total u-sväng när de nästan gav bud på en villa – då tänkte de om.

De behövde inte ha ett stort hus att slå ner rötter i, nej de behövde en boyta där de kan ha tid att utforska världen, dansa och leva helt enkelt.

Annons

Caroline och Emanuel valde att bygga ett hus på hjul istället.

Det var i juni förra året som de påbörjade projektet, sen redan vid jul så hade de flyttat in. Det fanns väggar, fönster, kök och en kamin på plats redan då.

– Sen tog vi uppehåll, säger Caroline som precis kommit hem från en flera månader lång exkursion.

De ville inte ha ett hem som står och kostar pengar medans de är borta i längre perioder. Då valde de att bygga ett minihus istället.

– Vi ser det här huset som en slags bas. Vi ser inte att en speciell byggd eller samhälle är förknippat med ett hem. Vi vill ha möjlighet att utforska och upptäcka världen, säger Caroline.

De har skräddarsytt huset

Det enda som finns kvar att göra på huset är att få in fönsterlister, foder, att vattenmantla huset för att spara värme, fixa ett badrum med torrtoalett och att installera solenergi samt vindkraft. Det är inte bestämt om de ska dra in vatten än.

Minihuset är 25-30 kvadratmeter. De har två loft, ett för deras säng och ett för att lägga grejer på. Köket, vardagsrum och så finns det ett mindre rum på bottenvåningen bredvid vardagsrummet.

– Vi umgås mest i köket och vardagsrummet har vi märkt när vi bott i andra bostäder, så vi ville att det skulle bli en integrerad del och det är lite så man får tänka när huset är ganska litet, säger Caroline och fortsätter:

– Vi ville skapa en plats där man både kan stå och laga mat och hänga i soffan samtidigt och sen möjliggöra att fler än jag och min man får plats i huset, så vi har möjlighet att bjuda in folk.

Det har totalt varit 9-10 personer i huset som samsats, än så länge.

Caroline och Emanuel har sovloft ovanför köket.

Bildkälla: Privat

Det är öppen planlösning mellan köket och vardagsrummet.

Bildkälla: Privat

På bottenvåningen samsas kök och vardagsrum med en musikhörna.

Bildkälla: Privat

Miljötänkande när de byggde bostaden

De har byggt bostaden med begagnat och återvunnet material, vilket har varit en av deras största utmaningar. Att hitta byggmaterial som inte innehåller farliga plaster eller kemikalier.

– Jobbar man med frigolit eller plast som isolering till exempel så är det lätt. Men det har vi valt bort, säger Caroline.

Istället för det så har de tätat fönster med lin, använt skivor och lösull som isolering för huset.

– Vi har väldigt tydliga tankar kring materialism och miljö och så vidare, säger hon.

Bildkälla: Privat

De har köpt begagnade fönster och kamin för att dra ner på sina kostnader. De kompromissade med köket, det är ett helt nytt kök men av återvunnet material.

Paret beräknas ha lagt ner 150 000 kronor på att bygga huset, men förväntar sig att lägga ner 50 000 kronor till innan det är klart.

– Så det är väl ganska billigt jämfört med andra som bygger, men vi har gjort allting själva. Det är ett bra sätt att hålla ner kostnaderna på.

– I och med att vi bor mindre kostar det mindre och vi behöver inte lägga ner lika mycket tid på städning och underhåll.

Paret har inte heller tänkt flyttat huset eftersom det är ”ganska svårt”.

– Det är ganska svårt att flytta det, så vi kommer inte att åka runt med det. 

– Men vi har inte riktigt bestämt var vi vill slå oss ner, så då tyckte vi att det var en bra lösning. Så att vi blir mer flexibla.

Dela på Facebook
Annons