Hus & hemma

Tända ljus släpper ut koldioxid – lika mycket som 67 000 bilar

Annons
av extraextra
7 december, 2019
Annons

Miljömärkning Sverige larmar nu om paraffinljusens stora utsläpp av koldioxid.

De säger om alla i Sverige skippar paraffin under 1 år och tänder endast stearinljus skulle vi spara in utsläpp – från 67 000 bilar.

Annons

– Vi tycker att affärerna borde ta bort paraffinljusen, säger Maria Forsberg, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

I Sverige använder vi runt 46 000 ton ljus per år.  Stora delar av ljusen innehåller miljö- och hälsofarliga ämnen. Ämnen så som paraffin, som tillverkas av fossilt material och släpper ifrån sig stora mängder koldioxid.

– Det motsvarar utsläppen från biltrafiken i en medelstor svensk stad. Det är bråttom om vi ska kunna minska klimatutsläppen, så det är viktigt att göra alla val så klimatsmarta som möjligt, säger Maria Forsberg, rådgivare på Miljömärkning Sverige.

Många butiker säljer mängder av paraffinljus

Clas Ohlson var de första i Sverige som slutade tillverka ljus av paraffin 2016. Istället började de enbart sälja inomhusljus av förnybara råvaror, stearinljus med andra ord. Dock säljer de allra flesta butiker fortfarande stora mängder av paraffinljus – fastän många även säljer miljömärkta ljus eller ljus med 100 procent stearin.

– Vi tycker att affärerna borde ta bort paraffinljusen. Eller åtminstone bli duktigare på att skylta så att stearin blir förstahandsvalet, säger Maria Forsberg.

Åhléns och Ikea är två av de stora butikskedjorna som fortfarande säljer paraffinljus trots de vet om klimatpåverkan. Ikeas ljus tillverkas huvudsakligen av paraffin, vegetabiliskt vax eller stearin.

– Anledningen till att vi inte använder stearin i alla våra ljus är att dess egenskaper inte alltid är optimala för produkten, som exempelvis förpackade ljus, säger Jon Egerlid, presskontakt på Ikea Sverige och fortsätter:

– Vårt mål är att basera alla våra produkter på förnybara eller återvunna material till 2030, vilket också gäller våra ljus.

”Borde vara enkelt att välja bort paraffin i dag”

Åhlén säljer också ljus av både paraffin och stearin. När Expressens LEVA&BO kontaktar företaget berättar de att de just nu jobbar med att se över sitt sortiment och försöka byta till fler hållbara alternativ.

– Vi är på god väg att få ner paraffinsortimentet och jobbar proaktivt med att minimera det utbudet ytterligare, säger Sofia Boethius, chef för Produktion och Hållbarhet på Åhléns.

Stearinljus har även ett klimatavtryck om man räknar med regnskogsskövling som krävs för att framställa palmolja som finns i vissa stearinljus. Så den som vill köpa miljövänliga ljus bör därför kolla efter en trovärdig miljömärkning, som till exempel Svanen.

Svanenmärkta ljus måste uppfylla kriterier om att minst 90 procent av råvarorna ska vara förnybara och att de måste även uppfylla miljökrav när det kommer till sotbildning, tungmetaller, färgämnen och dofter. Svanenmärkta ljus får heller inte innehålla palmolja.

– Det finns flera producenter som klarar Svanens krav, så det borde vara enkelt att välja bort paraffin i dag, säger Maria Forsberg på Miljömärkning Sverige.

Dela på Facebook
Annons