Hus & hemma

Tips som tjuvarna inte vill att du ska kunna till sommaren

av extraextra
28 maj, 2019
Annons

Sommaren kommer allt närmare, samtidigt så börjar folk att planera sina semestrar redan nu – eller redan har gjort det.

Om du ska åka på semester och tillbringa några dagar eller veckor borta så får du ju inte glömma bort att semestertider är högsäsong för tjuvar. Och tjuvarna kan redan ha börjat spana in ditt område.

Annons

Håll extrakoll redan nu ifall något i ditt område inte stämmer, att det inte är sig likt. Det finns bara mer och mer tjuvknep genom åren. Oftast så handlar det om att de lägger någonting på din tomt, eller ändrar någonting på tomten.

Tjuvarnas metoder

Tjuvarnas nya metod i år är att de lägger mynt på ställen som man kan se mynten enkelt på. Till exempel ställen som framför ytterdörren eller på solstolen. Vad är anledningen till detta? Jo, tjuvarna vill se ifall myntet kommer att att röra på sig, för att kunna se ifall någon är hemma eller inte. Om myntet ligger kvar i någon dag så kommer tjuvarna anse att ditt hem är tomt – och öppet för tjuvarna att ta för sig.

Bli inte helt fokuserad på myntet, tjuvarna gör också andra saker som polisen har varnat för under åren.

Om du ser en sten på soptunnan, så är det förmodligen en tjuv som gjort det för att se ifall någon flyttar på den. Samma sak gäller ifall du hittar grässtrån inklämt i dörrspringan eller i fönstret.

Bildkälla: Pixabay

Reklamblad som sitter fast i ditt brevinkast eller dörröppning kan också vara en tjuv som spanar in ditt område. Saker på din tomt som har förflyttats eller står helt enkelt på fel plats, kan även det vara tecken på att en tjuv spanar in ditt område.

Om du ser att något har förflyttats eller att det finns något konstigt objekt på tomten, förflytta det så du kan visa tjuvarna att du är hemma.

Hur du lurar tjuvarna

Det bästa är att ha grannsamverkan när du drar iväg på semester, så meddela dina grannar att du är bortrest över den perioden. Du kan också fråga om någon kan ta hand om din post, eller parkera bilen på din parkeringsplats ibland. Endast för att ge illusionen att du är hemma.

Timers på lampor är jättebra att ha för att få tjuvarna att bli lite rädda. Om ditt hus är mörkt så tyder det på att ingen är hemma. Dock om du har timers på dina lampor som tänds och släcks vid varierande tidpunkter så visar du tjuvarna att det finns folk hemma.

Bildkälla: Pixabay

Ha en oreda på dina skor i hallen, ha disk i diskhon, lämna fram kläder på tork. Då kan du lura tjuvarna att du är hemma, men i en annan del av huset.

Uppmärksamma dina vänner och grannar genom att dela vidare!

Dela på Facebook
Annons