Nyheter

Tonåring knivhögg mordoffer – får 230 000 kronor i skadestånd

Annons
av extraextra
22 augusti, 2019
Annons

Medans den 17-årige pojken var åtalad för mordförsök högg han även en ung man i benet under en privatfest.

Mannen avled av sina skador. Tonåringen får nu ett skadestånd på 230 000 kronor efter ha friats i tingsrätten – han var häktad i 4,5 månader.

Annons

I januari fick polisen larm om en lokal i området Gåsebäcken i Helsingborg.

Det ska då ha varit en grupp män som attackerat en annan grupp vid en festlokal i området. Det ska ha varit ett tiotal personer inblandade i bråket, och mitt i bråket blev en 21-årig man knivhöggen till döds. Totalt blev han knivhuggen elva gånger.

Friades i tingsrätten

Strax efter bråket anhölls en 17-årig pojke misstänkt för mord. Han erkände att han knivhögg en 21-årig man i benet. Mannen avled senare av skadorna han fått i bröstet.

Den misstänkta mannen, som i dag är 19 år, åtalades senare för mord. Men i tingsrätten friades han från misstankarna.

Rådman Anna Tansjö förklarar varför 19-åringen friades och berättar att han hävdat nödvärn vilket åklagaren inte kunnat motbevisa.

– Det är förståeligt att det väcker starka känslor och frustration när ingen döms för det närmast besinningslösa knivmordet på 21-åringen. Men med det underlag som rättegången gav, kunde tingsrätten inte komma fram till en annan utgång, sa Anna Tansjö enligt ett pressmeddelande från tingsrätten.

 Skadestånd

Åklagaren överklagade inte domen, som senare fastställdes.

Nu utfärdar Justitiekanslern ett skadestånd på 230 000 kronor till tonåringen. 19-åringens advokat påstår i ansökan till JK att hans klient av ”naturliga skäl lidit psykisk skada under tiden han varit frihetsberövad”. Advokaten påstår även att 19-åringens unga ålder bör tas hänsyn till.

Uppmärksamheten från media ska också ha påverkat 19-åringen. I domen påpekar även tingsrätten på att fallet har fått stor uppmärksamhet.

En särskild omständighet som väckt uppseende är att händelsen inträffade under en helgpaus för en rättegång i vilken XX, då 17 år gammal, var åtalad för försök till mord av två personer genom knivvåld. Han dömdes senare för grov misshandel mot personerna”.

Dela på Facebook
Annons