Nyheter

Trängselskatten höjs – så mycket dyrare blir det

Annons
av extraextra
29 november, 2019
Annons

Trängselskatten utökas nu i Stockholm.

Det kommer att bli dyrare att köra in i huvudstaden vid högsäsong – vår och höst – samt vid stora trafikhelger.

Annons

Från och med årsskiftet blir det dyrare att ta sig in till Stockholm med bil.

Stockholm läns invånarantal växer med 35 000-40 000 invånare varje år. Det är därför trängselskatten nu höjs för att se ”till att trafikvolymerna inte överstiger vägnätets kapacitet” som Transportstyrelsen och Trafikverket skriver i ett gemensamt uttalande.

– Trängselskatten är ett styrmedel som gör att trafikanter till viss del lägger om sina resvanor, till exempel genom att ändra tidpunkt för resan, färdmedel, eller målpunkt. En ny betalperiod på morgonen införs, eftersom trängseln börjar allt tidigare på dagen, säger Jonas Eliasson, måldirektör för tillgänglighet på Trafikverket.

Blir dyrare att köra in till Stockholm vid storhelger

Trängselskatterna kommer att starta tidigare på dagen, vissa belopp höjs och det kommer vara skillnad på låg- och högsäsong.

Transportstyrelsen sammanfattar sina förändringar såhär:

Bildkälla: Transportstyrelsen

Om man jämför dagens 15 kronor för att passera tullen klockan 06.30-06.59 så kommer det under högsäsong 2020 kosta 30 kronor.

– Man kan ta del av de nya beloppen och tiderna på Transportstyrelsens webbplats. Du kan även logga in i vår e-tjänst eller vår app Mina fordon och se vilka passager som har registrerats på ditt fordon, säger Jan Palmqvist, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Det ökade beloppet ska ”bidra till finansiering av infrastrukturprojekt”.

Du kan på Transportstyrelsens hemsida läsa mer om trängselskatten och de nya nivåerna.

Bildkälla: Transportstyrelsen

Dela på Facebook
Annons