WOW

Ulrikas hjälteinsats: Räddade främling från droger och hemlöshet

Annons
av extraextra
24 november, 2019
Annons

Mannen låg helt däckad på gatan. Ben fulla med sår och stank av liklukt.

Ulrika gick förbi denna mannen efter ett restaurangbesök i London.

Annons

Hon bestämde sig för att hjälpa en människa hon aldrig sagt ett ord till.

Ulrika Hansson Blomkvist och hennes man Johan hade varit ute och ätit på restaurang la en liten slant i flera av muggarna framför de hemlösa. Men det var någon som stack ut från alla.

– Jag kan inte förklara exakt vad det var, men något gjorde att jag var tvungen att gå tillbaka. Där satt en man utan skor eller jacka. Han hade uppkavlade byxor och såriga ben. Jag kommer aldrig att glömma lukten, det stank av ruttet kött och lik, berättar Ulrika.

James hade svåra bensår som var infekterade. Ulrika insåg att han behövde vård, det var då hon sa att hon skulle komma tillbaka nästa dag för att hjälpa honom till en läkare.

– Det var en surrealistisk känsla att ta tunnelbanan för att åka och väcka en främmande man på gatan. Han kunde knappt stå upp, han var så sargad och det kom avgrundsdjupa ljud från honom eftersom han hade så ont. Benen bar honom inte och han fick hänga över mina axlar så att jag kunde släpa honom. Det tog en evighet för oss att ta oss till centret för hemlösa och läkaren konstaterade att det var i sista sekunden. James var ett par veckor från att dö.

Bildkälla: Privat

Insåg att James gick på droger

Första mötet var bara början på dagliga besök. Ulrika och Johan har bott i London i flera år. De köpte varmare kläder, mat och en sovsäck till James. Ulrika fortsatte att ta med honom till läkaren flera gånger i veckan för att få sina sår omlagda.

Vänskapen började växa sakta men säkert.

Här hemma i Sverige har Ulrika tidigare jobbat med missbrukare, men det dröjde ett tag innan hon fick reda på att James var svårt beroende av heroin.

– Han blev hög upp till åtta gånger per dag för att klara av smärtan i benen och det extremt tuffa och farliga livet på gatan. När jag fick veta det kände jag för första gången en tvekan. Under en minut var det som om någon drog ner en rullgardin, men sedan var det något som kickade in. Jag tänkte att det här måste bara gå att lösa, säger Ulrika.

Ulrika har under ett år tillbringat de flesta dagarna tillsammans med James och sett saker som vem som helst skulle tveka eller känna rädsla inför.

– Jag ville vinna James förtroende och få en förståelse för hans liv och verklighet, säger Ulrika.

Bland annat har hon sovit på gatan med honom för att få en blick in på hur hans liv som hemlös ser ut. Hon har varit med när James har köpt droger i mörka gränder och kollat till honom så att han inte ska ta en överdos. Med målet om att få James drogfri och kunna ge honom ett bättre liv.

En del av familjen

Sedan den regniga oktoberkvällen förra året har James liv förändrat drastiskt.

Det har varit en svår resa för honom att bli drogfri. Men tillsammans med Ulrika lyckades han långsamt trappa ner på heroinet, det medicinska metadonet hjälpte också till.

– Jag har Ulrika att tacka för mitt liv, säger James.

Ulrikas vänner har hjälpt till att samla in pengar till James vård och saker han behöver, hennes föräldrar och svärdotter har även stöttat henne i allt hon gjort för James.

Bildkälla: Privat

– Jag är inte troende i traditionell mening, men jag är helt övertygad om att jag och James skulle träffas. Vi kände en stark samhörighet från första stund och han är som den manliga varianten av mig, det är lite som att ha en tvilling. Banden är så oerhört starka, säger Ulrika.

James minns dagen när Ulrika och Johan kom fram till honom.

– Jag brukar inte sitta där jag satt, men någon annan hade stulit mitt vanliga ställe. Mina ben var extremt dåliga och jag hade i princip gett upp allt hopp. Det kändes som om precis allt gick emot mig. Plötsligt kom någon och böjde sig ner och frågade hur jag mådde. Det var Ulrika. Jag kände att hon verkligen lyssnade på vad jag hade att säga. Det är ett ögonblick jag alltid kommer att minnas.

”Jag har en livsuppgift”

Efter hårt jobb och mycket hjälp av Ulrika har James fått ett eget boende där det även finns dagtidspersonal om han behöver hjälp med något. Han tränar på gym, spelar tennis, fiskar, volontärarbetar på en 4H-gård och spenderar mycket tid med Ulrika och Johan.

Han har även lyckats få tillbaka kontakten med sin mamma och syster, allt tack vare Ulrika.

Om man frågar Ulrika eller Johan kommer de säga att James är som en del av deras familj. Han bor alltid över hos paret i Wimbledon på helgerna och sommaren spenderade de ihop i Sverige.

Bildkälla: Privat

– I dag blir jag mer hög på att göra alla de här sakerna än jag blev på att ta droger. Jag kan inte tacka Ulrika tillräckligt mycket för allt hon har gjort för mig, säger James.

Hans framtidsplaner är att skriva en bok om sitt liv, i hopp om att hjälpa ungdomar att inte börja ta droger. Boken är ett sätt för James att ge tillbaka till samhället.

För Ulrika var det solklart att hjälpa till en medmänniska som var i nöd.

– Jag har aldrig någonsin ångrat att jag stannade till vid James den där dagen. Om det så kräver hela min livstid så kommer jag aldrig någonsin att svika honom. Jag har fått en livsuppgift, något jag brinner för och en bästa vän. För James är verkligen min allra bästa vän, och vi ses fortfarande nästan dagligen. Han har gett mig massor med insikt och kunskap och tillsammans hoppas jag att vi bidragit till att krossa fördomar om just utsatta människor.

Bildkälla: Privat

Dela på Facebook
Annons