Djur

Världens 7 konstigaste djur som du inte visste fanns

Annons
av extraextra
17 januari, 2020
Annons

Vi älskar djur och kan inte sluta fascineras över deras märkliga former som kan bildas.

Vissa djur är riktigt konstiga och man tror nästan inte att de är på riktigt.

Annons

Här kommer en liten topplista på världens 7 konstigaste djur.

1. Taggagam

Bildkälla: Wikipedia

Taggagamen finns i Australien och är en ödla i familjen agamer. Taggagamens översida är täckt med hårda taggar som gör det svårt för rovdjur att svälja den. Den har även en extra stor knöl på nacken som den visar för rovdjur för att lura de att det är ödlans riktiga hvuud. Taggagamen är, trots det otäcka utseendet, helt ofarlig för människor och den äter mest myror och växter.

2. Näsapa

Den utrotningshotade näsapan finns bara på ön Borneo i Sydostasien. Särskilt artens hanar har ett ansikte som domineras av stora hängande näsor.

Näsapans ståtliga näsa tros ha vuxit fram genom sexuellt urval. Genom att honorna föredrar att para sig med hanar med stora näsor.

3. Näbbdjur

Näbbdjuret är ett av många konstiga djur som lever i Australien. Den spenderar en stor del av sitt liv i vatten och påminner mest som en utter i både kropp och rörelser. Näbbdjuret har dock en stor bred näbb som nästan ser ut att ha limmats dit och en svans som liknar bäverns. Näbbdjur är tillsammans med myrpiggsvin de enda däggdjur i världen som lägger ägg.

4. Basilisk

basilisker är ett släkte ödlor som finns i Syd- och Centralamerika, samt inplanterad i Florida. Tack vare sina stora fötter och simhud mellan tårna kan basilisker springa på vatten! Om de känner sig hotade springer de på vattenytan i 5 meter eller mer på bakbenen innan de sjunker ner och börjar simma. Basiliskens sätt att springa på vattnet har gett den smeknamnet Jesus Christ lizard.

5. Narval

Narvalar lever i Norra ishavet och blir uppemot 5 meter långa. Det unika med narvalarna är att hanarnas ”spjut” kan bli uppemot 3 meter långa. Spjutet är en av narvalens två tänder som växer framåt och bildar en spiralformad huggtand. Ibland kan narvalar ha två huggtänder men det är lite mer sällan. Hanarna använder såklart sitt ”spjut” för att fäktas med innan parningen.

6. Mjukskalssköldpadda

Mjukskalssköldpadda hittar man i sötvattendrag i Asien och tillbringar nästan hela sin tid nedgrävd i sand för att gömma sig från sina fiender. Den kan bli 2 meter lång och har som de allra flesta sköldpaddor ett kraftfullt bett. Sköldpaddan har en ovanligt platt kropp och ett skal som ser ut som hårt gummi. Den är tyvärr utrotningshotad eftersom den kan enkelt fångas för att ätas eller säljas.

7. Springråtta

Springråttor är en annorlunda gnagare som lever främst i Nordafrika, Mellanöstern och Asien. De flesta arterna av springråttor har ovanligt långa bakben och rör sig framåt genom att hoppa som kängurus. De flesta springråttorna lever i torra områden.

På bilden är det en jerboa, eller ökenspringråtta.

Dela på Facebook
Annons