Nyheter

Varningen: Bensinpriset kan nå 20 kronor litern

Annons
av extraextra
9 oktober, 2019
Annons

Bensinpriset kan stiga till en rekordnivå på upp till 20 kronor litern, det visar uträkningar från Skattebetalarnas förening.

– Biltrafiken är redan överbeskattad i förhållande till sina miljökostnader, säger Sofia Linder, chefekonom till Expressen.

Annons

Den senaste tiden har bränslepriserna varit en ordentlig berg och dalbana med rekorddyrt och sedan gått ned till det normala.

Men nu verkar det som att priserna kommer fortsätta öka och redan de närmsta åren kan det bli en ökning på 20 kronor litern.

Ett av Sveriges klimatmål är att minska utsläpp och enligt reduktionsplikten ska det nås via stegvis ökad inblandning av biodrivmedel i bensin och diesel.

I juli 2018 infördes reduktionsplikt och kommer tillsammans med den höjda skatten på drivmedel medföra höjt bränslepris med 35 öre per liter från januari 2020, det skriver Expressen.

Så mycket kan bensinpriset öka

Reduktionsplikten kommer öka bensinpriset med 1,55 kronor de närmsta åren medan bensinskatten kommer öka med drygt två kronor litern, enligt beräkningar från Skattebetalarnas förening-

Den sammanlagda ökningen stannar på ca 3,60 kronor 2025, enligt uträkningarna.

– Sverige har världens tuffaste klimatkrav och reduktionsplikten riskerar att pressa upp bensinpriset ytterligare varje år och slå undan benen för familjer som är beroende av bilen för att få vardagen att gå ihop, säger Sofia Linder, chefekonom på Skattebetalarna till tidningen.

Dela på Facebook
Annons