Intressant

Video visar hur snabbt coronaviruset kan spridas på en restaurang – resultatet är chockerande

Annons
av extraextra
15 maj, 2020
Annons

COVID-19-pandemin har fått kryssningar, hotell och restauranger runt om i världen att tänka om hur man ändrar eller eliminerar bufféservering.

En ny video visar hur snabbt ett virus kan spridas på en restaurang.

Annons

NHK, Japans offentliga sändningsorganisation, genomförde nyligen ett samarbete med experter på smittsamma sjukdomar för att visa hur snabbt COVID-19 och andra virus kan spridas vid en buffé ombord på ett kryssningsfartyg eller på en restaurang. Nätverket publicerade en video av experimentet som har blivit viralt.

Experimentet återskapade ett bufféscenario som är vanligt i resebranschen. Tio deltagare ombads att servera sig själva med olika varma och kalla rätter samt dryckesalternativ, skriver CNN.

Osynlig fluorescerande färg – synlig endast under UV-ljus – applicerades på en persons handflata. Den personen representerade en ”infekterad” person som hade hostat i handen. Färgen representerade viruset.

Alla deltagare fick njuta av buffén fritt i 30 minuter.

Därefter släcktes lamporna i rummet. Under ultraviolett ljus kunde experter observera att spår av den glödande färgen hade spridit sig bland deltagarna, på bordet och på andra håll.

Efter att den ”infekterade” personen rörde olika föremål – inklusive ett lock som täcker en varm matbehållare, ett par tångar och handtaget på en dryckeskanna – överfördes ”viruset” av andra deltagare till ett brett utbud av artiklar, inklusive bestick, tallrikar, glas, kläder och mobiltelefoner. Flera deltagare hade färg på sina händer och tre hade färg på sina ansikten.

I en alternativ version av experimentet inrättade forskarna buffén med åtgärder för att skydda mot infektion. Rätter separerades, tänger byttes ofta och gäster uppmanades att tvätta händerna före, under och efter måltiden. I det scenariot spred färgen sig 97 procent mindre än i det första experimentet och hamnade inte på någon av de andra deltagarnas ansikten.

Experterna sa att experimentet är ett bra sätt att visa vikten av handtvätt och hygien.

Se klippet nedan:

Dela på Facebook
Annons