Nyheter

Fabrikerna förgiftar floden – Ikea och H&M producerar här

Annons
av extraextra
29 november, 2019
Annons

Floden är blodröd, luktar död och orsakar missfall hos djur som dricker vattnet.

TV4:s reporter, Terese Cristiansson, har rest längs en av Turkiets smutsigaste floder – förorenade av textilindustrin.

Annons

Både Ikea och H&M har fabriker här.

Under onsdagen sände TV4 Nyheterna ett inslag där reportern Terese Cirstiansson har tillsammans med en hydrobiolog,rest längs den 50 mil långa floden Menderes i Turkiet. En flod som rinner genom landets produktivaste områden – som blivit kraftigt förorenat av textilindustrin och lantbruket.

Bildkälla: TV4 Nyheterna

Tittarna kan se hur vattnet kommer rinnande från bergen i västra Turkiet ända ner till floden. Men efter 3 kilometer nedströms händer det något.

– Här var vattnet blodrött och rör som mynnar ut i floden pumpar ut vatten som ena dagen är blått och andra dagen är rött. Vid en av de allra värsta platserna kallades floden ”ruttet vatten” och det luktade död, berättar Terese Cristiansson för Expressen.

Fåren drabbades av missfall

TV4:s inslag visar också hur det bara är små röda larver som lever i vattnet och enligt hydrobiologen är detta ett tydligt tecken på de allvarliga föroreningarna.

Bildkälla: TV4 Nyheterna

Floden har för höga temperaturer, för höga salthalter och innehåller alldeles för mycket kemikalier för att kunna vara hem för annat liv.

Terese Cristiansson pratade med en fårbonde som berättade att 25 av hans får drabbades av missfall efter de drack vattnet.

– Och bönder som odlade fikon och oliver, och använde floden för att bevattna sina odlingar, fick stora röda utslag på händerna, säger Terese Cristiansson.

Textilfabrikerna som finns i området tillverkar bland annat sportkläder till H&M och lakan till Ikea, berättar Terese Cristiansson. De är även två av de företag som försöker förbättra sina processer och minska föroreningarna från sina underleverantörer. Det finns de som hävdar att själva färgen som pumpas ut i vattnet inte är giftigt.

Kraftlösa bönder i området

Världsnaturfonden, WWF, driver nu ett projekt för att förbättra flodens tillstånd. Företagen ovan stöttar projektet men bidrar inte med pengar till åtgärder.

Bildkälla: TV4 Nyheterna

Människorna i området känner sig helt kraftlösa efter ha försökt få uppmärksamhet i många år, berättar de i TV4.

– Det är enorma investeringar som krävs för att nå en förbättring. Staten behöver gå in och arbeta med striktare reglering – utsläppen måste följas upp med böter och straff, säger Terese Cristiansson.

Hon förklarar att ett stort problem i Turkiet är korruption och att lagarna inte följs. Att det måste vara experter som gör mätningarna av flodens tillstånd som sedan registreras digitalt för att undvika fiffel.

 – Vi som var på plats blev väldigt berörda. Man börjar fundera på vad man ska ha på sig för att undvika att detta sker, säger Terese Cristiansson.

Dela på Facebook
Annons