Intressant

Ät ALDRIG pizza direkt ur kartongen – det är farligt!

Annons
av extraextra
25 mars, 2019
Annons

När man köper med sig pizza hem så gör väldigt många människor samma sak: man äter direkt ur kartongen för att spara disk.

Men det är farligare än du tror.

Annons

Organisationen Tænk Kemi har rapporterat att man har hittat skadliga ämnen när man tagit prover på pizzakartonger. Av denna anledning kan det i förlängningen innebära att din hälsa skadas om du äter direkt från kartongen.

Enligt den rapporten som gjordes så kunde man hitta ämnen som både var hormonstörande och cancerframkallande.

För att undvika detta så ta fram en tallrik nästa gång du köper med dig pizza hem. Detta gör du för att inte riskera att bli sjuk. Det kommer bli lite mer disk, men vad gör det om det kan vara bättre för hälsan, eller hur?

Fosterskador och cancer

Även Leva&Bo har rapporterat om pizzakartongers farliga påverkan på oss.

”Det har tagit mer än ett decennium för företagen att fasa ut den giftiga erfluoroktansyran, PFOA, ur produktionen. Det som används för att göra teflon, och är kopplat till både njurcancer, testikelcancer och sköldkörtelsjukdomar.”, skriver de och fortsätter:

I stället har man ersatt den med en ny kemikalie, PFAS, som tillsätts i mikropopcorn, campingtält, mattrengöring och pizzakartonger. Det ger bland annat pizzakartongerna en beläggning som gör att fettet inte blöter igenom kartongen. Men PFAS har kopplats till både fosterskador och cancer och i USA är den ersatt med ny okänd kemikalie.”

För att undvika dessa kemikalier ska du helst inte ta med pizzan i en kartong överhuvudtaget, men om så är fallet se till att inte äta direkt ur kartongen utan lägg över den på en tallrik.

Dela detta med dina vänner för att även göra dem uppmärksamma!

Se klippet nedan:

Dela på Facebook
Annons