Intressant

De här vanliga misstagen gör du när du duschar – så här gör du för att undvika dem!

Annons
av extraextra
19 november, 2018
Annons

Att duscha är en vardagsrutin för de flesta. Låt säga att du duschar 8 minuter om dagen, varje dag. Det betyder att du tillbringar två hela dygn i duschen per år. En stor del av din vakna tid, och en hel del varmvatten också.

Här nedan listar vi de sju vanliga misstagen i duschen – och vad du ska göra för att undvika dom!

Annons

1. Tvätta håret först!

Om du ska tvätta ditt hår, bör det vara det första du gör. Schampo kan ha mycket parfym som är för starkt för din hud, och dessa rester hamnar på din kropp. Därför ska du tvätta håret först och sedan använda mild tvål till att tvätta resten av kroppen med. Det här sättet är mycket snällare mot din hud.

2. Du duschar för varmt eller för kallt

Det är så skönt med en riktigt varm dusch efter en kall dag. Lika skönt är det att stå i en iskall dusch efter en supervarm sommardag. Det här mår inte huden bra av, och riskerar torka ut huden, samt en för het dusch kan tvätta bort hudens skyddande oljelager. Temperaturen bör vara varm, inte het, enligt Amercan Academy of Dermatory.

3. För lång dusch

Inte bara huden torkas ut av en för lång dusch, vatten slösas också bort. Skulle du välja att duscha 10 minuter kortare kan du spara på ungefär 7400 liter vatten per år.

4. Fel sorts duschtvål

Det bästa att välja när du ska tvätta kroppen är en mild duschtvål som ger återfuktning. För starkt parfymerade tvålar bör väljas bort då de ofta är uttorkande.

5. Efter-dusch-rutinen!

När du duschat färdigt är det också viktigt att inte skrubba dig torr med handduken. Dutta lätt med handduken på huden, eller självtorka. Det är mer skonsamt. Smörj också in dig med olja eller hudlotion för att ge återfuktning.

6. Ingen ventilation?

Det är viktigt att ha en fungerande ventilation i badrummet, för att minimera risk för fukt, mögel och dålig luft.

7. Gammal tvättsvamp

Är du också en av dom som låter tvättsvampen hänga kvar i duschen, kanske lite för länge? Tvättsvampen fylls med döda hudceller och bakterier, som frodas i luftfuktigheten i badrummet. Var noga med att välja en antibakteriell tvättsvamp, och byt ut den ofta.

Tryck på DELA-knappen här nedan för att påminna dina vänner om att duscha snällare – både för sig själva och för miljön!

 

Dela på Facebook
Annons