Nyheter

Här är det vanliga misstaget som många gör i vinter – kan ge 1 500 kr i böter och indraget körkort

Annons
av extraextra
10 november, 2019
Annons

Vintern börjar sakta men säkert att komma, med det sagt faller det nu snö ner på gatorna.

Men det finns vissa saker – som du kanske inte visste var olagliga och kan kosta dig skjortan.

Annons

I stora delar av landet faller snö ner och morgonrutinen har blivit lite ändrad i och med att du måste skrapa bilrutorna på morgonen.

Men det är många svenskar som inte tar bort snön från taket eller bara skrapar en liten del av vindrutan.

– Snön på taket räknas som last. Det vet ju alla som har snö på taket att det är flyktigt och kan falla ner på rutan, så det är olagligt, säger Christer Sandberg som är trafikpolis i Jönköping, till SVT Nyheter Jönköping.

Snölager ovanpå bilen

Det är olagligt att köra runt med ett snölager på biltaket eftersom snö och is kan släppa. Det kan åka nerför framrutan vid inbromsning, men också ställa till med problem för andra trafikanter. Om du blir stoppad av polisen kan du få böta 1 500 kronor och du riskerar även att bli av med körkortet.

Du kan ju orsaka en trafikolycka om snön som ligger på taket åker ner över bilrutan. Du måste ha fokus hela tiden när du kör bil men det går ju inte då. Konsekvensen kan ju bli att du förstör ditt eller någon annans liv, säger Christer Sandberg till SVT Nyheter Jönköping.

Sandberg vill även påpeka att många struntar med att skrapa rent rutorna. Detta handlar då om vårdslöshet i trafiken vilket kan ge dagsböter och påverka körkortet.

Dåligt skrapad vindruta

En man i Djursholm för 3 år sedan fick 40 000 kronor i böter för dåligt skrapad vindruta, skriver Aftonbladet.

– Det är allvarligt, i synnerhet om man inte rengjort rutan. Det kan ju vara ett litet barn som hoppar ut och du ser inte det på grund av att du varit så lat att du inte skrapat rutan ordentligt, säger Christer Sandberg.

Dela på Facebook
Annons