Allmänt

Har du alltid velat bli polis? Här är kraven du måste klara!

Annons
av extraextra
12 maj, 2019
Annons

Har du drömt om att bli polis? Att få patrullera på gatorna, kanske hamna i en biljakt eller bara jobba under täckmantel? Då kan du nu söka till polishögskolan. Det finns både fysiska och teoretiska tester för att kunna komma in dock – det här är antagningsprocessen.

Vill du bli polis? Sverige behöver nämligen mer poliser och nu söker polishögskolan mer personal.

Annons

För att bli polis så måste du uppfylla deras antagningskrav som lyder: Svensk medborgare, att ha fyllt 18 år, B-körkort vid ansökningstillfället. du behöver alltså inte ha B körkort innan du ansöker, men du måste ha det ifall du blir antagen.

Det som gäller innan du försöker ansöka är ifall du uppnår deras grundbehörighet samt deras särskilda behörighet.

Det beror lite på vad som gäller för dig, det beror på vilket betygssystem du hade när du gick i skolan och gymnasiet. Det går att kolla vad som gäller för dig på antagning.se.

Särskild behörighet: godkända betyg i svenska 3, engelska 6, samhällskunskap 1b och historia.

Du undrar förmodligen om vad för typ av hälsa och fysik du måste ha för att kunna bli polis.

Det är en säkerhetsprövning du måste klara och då måste du klara av de fysiska, medicinska och psykologiska kraven som ställs.

Simtestet

Det är tre moment och du har bara 10 minuter på dig att utföra dem.

Momenten är att simma 150 meter bröstsim, 25 meter ryggsim utan armtag och den sista är att hämta en docka från en och en halv meters djup. Du ska sedan leda dockan tio meter med ansiktet ovanför vattenytan.

De olika momenten har regler för hur lång tid de får ta. Bröstsim får inte ta längre än 6 minuter. Om du simmar snabbt så har du mer tid för de andra momenten. Om de kallar dig till en prövning så måste du ha en blankett med dig som intygar om att du uppfyller deras krav, blanketten finns och hämta här.

De fysiska kraven

Att vara polis innebär att du har en hel del utrustning på dig och den väger cirka 12 kg, och du ska bära på utrustningen under ditt arbetspass.

Utrustningen ökar belastningen på dina leder, det påverkar din hållning, och kräver bra kondition. Du behöver även ha styrka och en stabil core (bål).

Fysiska testen kommer att genomföras både med en ergometercykel och i en ISOKAI-maskin, båda använder en niogradig kapacitetsskala för att mäta din prestation. På ergometercykeln så måste du ha uppnått iallafall kapacitet fem i skalan, vilket motsvarar medelgod kondition. i ISOKAI-maskinen som mäter din styrka måste du som kvinna ha nått upp till kapacitet tre och män måste nå upp till kapacitet sex.

Hälsokraven

Polisen kollar även de ansökandes allmänna hälsotillstånd, De har som riktmärke att polisstudenternas BMI ska ligga mellan 17 och 33.

På synfels testerna så får du ha 0,1 som lägst utan korrektion och 0,8 med korrektion på varje öga. Du är också viktigt att du inte är färgblind.

Du får inte heller ha dålig hörsel för den är också viktig. På ditt sämsta öra får du inte överstiga 20 decibel inom frekvenserna 500, 1000 och 2000 hertz. Dina tonmedelvärden får heller inte överstiga 30 decibel inom frekvenserna 3000, 4000 och 6000 hertz.

Du kan inte bli polis ifall du har detta

Det är förmodligen omöjligt att komma in i polisutbildningen ifall du inte klarar alla tester och krav som har nämnts ovanför.

Dock finns det andra krav på hälsan som tas in också. En del psykiska sjukdomar, beteendestörningar och neuropsykiatriska diagnoser (t.ex. ADHD) accepterar inte polisen. Mer info här!

Det finns andra sjukdomar som diabetes typ 1, en del kroniska infektionssjukdomar, epilepsi och andra nervsystems sjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar, reumatiska sjukdomar och kraftig övervikt. Om du har sjukdomar i andningsorganen så hindrar även det din möjlighet att få bli polis.

Om du har kommit såhär långt in i processen så kommer du att drogtestas. Ditt provsvar måste visa negativt.

Det avgörande

Om du har klarat allt annat så kommer du att få gå på en intervju och få en registerkontroll där du måste anses som pålitlig enligt säkerhetsskyddslagen, polisen kollar bland annat på hur pålitlig och lojal du är bland andra saker.

Bedömningen är det sista avgörande ifall du kommer in på utbildningen eller inte.

Hur många kan tänka sig bli polis?

Till år 2024 så ska anställningarna på polismyndigheten vara 10 000 nya plus deras nuvarande anställda, har regeringen lovat. Samtidigt så har Novus på uppdrag av Polisförbundet gjort en undersökning att var tredje student skulle kunna tänka sig bli polis, om lönen höjs såklart, skriver DN.

Läs mer om polisutbildningen här:

Kraven till utbildningen

Viktiga datum om du vill söka till polisutbildningen

 

Dela på Facebook
Annons