Sveriges Mästerkock 2025 startade den 8 januari med tolv nya amatörkockar som kämpar om den prestigefyllda titeln. Den femtonde säsongen av Sveriges största matlagningsprogram sänds på TV4 och TV4 Play varje onsdag klockan 20.00.
Efter hårda auditions och ett slutgiltigt kval i Gävle har tolv talangfulla amatörkockar tagit sig till tävlingen.
Stjärnspäckad jury bedömer årets kockar
Tommy Myllymäki, Tom Sjöstedt och Tina Nordström utgör den erfarna juryn som ska bedöma deltagarnas kulinariska skapelser. De tre matprofilerna kommer att utmana deltagarna med pressade situationer och oväntade tävlingsmoment för att hitta Sveriges bästa amatörkock.
Juryn fokuserar inte bara på smak och presentation utan också på deltagarnas passion, kreativitet och förmåga att leverera under press – egenskaper som är avgörande för att ta hem titeln.
Från frontendutvecklare till läkare – här är deltagarna
Årets deltagare representerar en bred variation av yrken och bakgrunder. Karin Lilliehöök, 33-årig frontendutvecklare från Stockholm, tävlar mot bland andra Amos Friedman, 27-årig presschef från Lidingö och Viktor Mylläri, 28-årig lösullsmontör från Norberg.
Bland deltagarna finns också Lisa Leván, 56-årig egenföretagare från Skokloster, Anton Kratz, 30-årig produktutvecklare från Sundbyberg och Eric Lichtenstein, 23-årig student från Lund. Yngst i tävlingen är Savannah Sylvander, 18-årig student från Svedala.
Emanuela Gjinesha, 30-årig restaurangchef från Växjö, Karin Jamil, 30-årig läkare från Stockholm, Oscar Ohlsén, 23-årig konstnär från Lund, Matilda Klarqvist, 30-årig student från Norrtälje och Ebba Gulliksen, 28-årig marknadskoordinator från Stockholm kompletterar startfältet.
Kokbokskontrakt väntar vinnaren
Förutom äran att titulera sig Sveriges Mästerkock 2025 väntar ett lukrativt kokbokskontrakt med Bonnier Fakta för den som går hela vägen. Detta ger vinnaren möjlighet att dela sina recept och matfilosofi med hela Sverige.
Tävlingen har genom åren blivit en språngbräda för många amatörkockar som senare gjort karriär inom matbranschen. Flera tidigare vinnare har öppnat restauranger, lanserat produktserier eller blivit kända matprofiler.
Utmanande tävlingsmoment varje vecka
Programmet utlovar en säsong fylld med oväntade vändningar och svåra utmaningar. Varje onsdag måste deltagarna visa prov på sina kulinariska färdigheter under olika tävlingsmoment som testar deras tekniska kunnande, kreativitet och stresståliga förmåga.
Tittarna kan förvänta sig allt från mystiska råvarukorgar och tekniskt krävande klassiker till matlagning under extrema förhållanden. Juryn kommer att vara skoningslös i sin bedömning när de söker efter Sveriges nästa mästerkock.