Helikopterrånarna som chockade Sverige med sitt spektakulära rån mot G4S värdedepå i Västberga 2009 har alla avtjänat sina straff och byggt nya liv. Det har gått över 15 år sedan de stal 39 miljoner kronor i ett av Sveriges mest uppmärksammade rån. Idag lever de dömda gärningsmännen diskreta liv, vissa under nya identiteter, medan andra har trätt fram i offentligheten..
Från helikopterpilot till filmbransch
Alexander Eriksson, mannen som flög den stulna Bell 206 Jet Ranger-helikoptern och landade på taket till värdedepån, dömdes till åtta års fängelse för sin roll i rånet. Efter avtjänat straff har Eriksson bytt bana helt. Han arbetar nu inom tv- och filmproduktion i Stockholm, där hans tidigare erfarenheter förmodligen hålls på behörigt avstånd från CV:t.
Hans övergång från brottsling till en karriär inom mediebranschen representerar en anmärkningsvärd vändning i livet efter ett av Sveriges mest omtalade brott.
Hjärnan bakom rånet har pratat ut
Goran Bojovic, som pekades ut som en av de ledande figurerna bakom det spektakulära rånet, dömdes till fyra års fängelse. Till skillnad från flera av sina medbrottslingar har Bojovic valt att erkänna sin inblandning i rånet och har till och med talat öppet om det efter sin frigivning.
Hans beslut att prata om sin roll i helikopterrånet gör honom till en av de mer synliga figurerna från rånargruppen idag, även om detaljerna kring hans nuvarande sysselsättning är begränsade.
Nytt namn och ny karriär
Marcus Axelsson, som dömdes till två års fängelse för att ha gett ett falskt alibi i samband med rånet, har valt en mer diskret väg efter avtjänat straff. Han lever idag under ett annat namn och har etablerat sig som företagare inom byggbranschen.
Hans beslut att byta identitet och starta en byggfirma visar på ett tydligt försök att lämna det kriminella förflutna bakom sig och bygga upp en legitim tillvaro långt från rampljuset.
De övriga rånarna håller låg profil
Safa Kadhum, som liksom Eriksson dömdes till åtta års fängelse, har hållit en betydligt lägre profil efter sin frigivning. Han har inte synts i media och information om hans nuvarande liv är knapphändig.
Även Charbel Charro och Mikael Södergran, som båda fick fem års fängelse för sin inblandning i rånet, har lyckats undvika offentlighetens ljus efter avtjänade straff. Detsamma gäller för personen som dömdes till ett års fängelse för skyddande av brottsling.
Pengarna försvann spårlöst
Trots omfattande utredningar har de 39 miljoner kronor som stals vid rånet aldrig återfunnits. Myndigheterna antar att pengarna snabbt fördes ut ur landet efter rånet, vilket gör dem praktiskt taget omöjliga att spåra idag.
Det spektakulära helikopterrånet, där gärningsmännen bröt sig in genom att krossa ett fönster och använde sprängladdningar för att ta sig förbi säkerhetsdörrar, förblir därmed delvis olöst. Även om gärningsmännen identifierades och dömdes, är bytet fortfarande försvunnet – ett faktum som ger det redan legendomspunna rånet ytterligare mystik.