Nyheter

Nu kan du panta dina snusdosor – här är allt du behöver veta

Annons
av extraextra
19 juni, 2019
Annons

Visst skulle det vara härligt att få pengar tillbaka när din snusdosa är slut? Drömmen är sann!

Eller ja, du kan iallafall göra en bra och god gärning. Du kan nu panta din snusdosa, bli miljövänlig och skänka pengarna på en och samma gång.

Annons

Det är inte bara snusare som kan panta burkar, vem som helst kan gå runt och samla på sig burkar för att sedan panta. Kanske är det här en av de sakerna som räddar våran miljö.

För att kunna komma fram till alla snusare har snusföretaget Swedish Match gjort en ny storsatsning: Pant på snusdosor.

Rådet till alla snusare

Det är just nu över en miljon som snusar i Sverige, men dessvärre har inte alla koll på hur man återvinner snusdosan på det rätta och bästa sättet.

Panten är där för att uppmärksamma alla snusare att du kan enkelt återvinna din gamla snusdosa.

En del snusdosor består av mestadels plast, och bör alltid återvinnas med plast. Men det är inte många som tänker på det när dosan är slut – att den ska återvinnas med resten av din plast.

– I Sverige är det drygt en miljon snusare som i snitt snusar upp 3 – 4 dosor i veckan. Den vanligaste frågan vi får är om snusdosan går att återvinna och ja, det gör den, säger Johan Wredberg, presschef på Swedish Match till Nyheter24 och fortsätter:

Vi har hittat ett sätt där vi kan uppmärksamma att det är viktigt att man lägger plastdosan i återvinningen.

Bildkälla: Swedish Match

Så återvinner du

Det kommer att finnas pantstationer där du kan panta din snusdosa, i samarbete med Håll Sverige Rent, som är en ideell stiftelse. Det ska finnas pantstationer i Swedish Match:s egna snusbutiker som finns i Stockholm, Göteborg, Lund, Åre och i Strömstad från och med den 18 juni 2019.

Det kommer dock finnas möjlighet att panta sin snusdosa på större evenemang och festivaler under sommaren.

Hur skänker man pengarna från panten? Du skänker alltså en krona till Håll Sverige Rent för varje dosa som pantas. Vem är det som står för att kronan skänks då? Jo, det är Swedish Match som står för den summan.

På detta sätt kan du skänka dubbelt så mycket

Om du vill skänka dubbelt så mycket per dosa, alltså två kronor per dosa, måste du registrera din mailadress. I och med att du registrerar mailadressen kommer du kunna se var dina pengar går till, för en bättre miljlö.

Wredberg informerar alla snusare att det spelar ingen roll vad för snusdosa det är. Du får panta konkurrenternas snusdosor, vilket gör att du inte behöver kolla vad för snusdosa det är du pantar – bara att du gör det!

Dela på Facebook
Annons