Nöje

SVT:s vändning i årets julkalender

Annons
av extraextra
21 november, 2019
Annons

SVT:s vändning när det kommer till julkalandern.

Blir inget experiment denna gång.

Annons

Under flera år har SVT experimenterat med julkalandern. Nu vänder SVT i tanken och fokuserar istället på det som publiken vill ha – snö och julkänsla.

– Ja, absolut, vi har tänkt om, säger Johanna Gårdare, chef för SVT Barn till Aftonbladet.

De senaste åren har julkalendrarna handlat om allt möjligt och det har inte varit särskilt mycket julkänsla över det hela. Men enligt Johanna har det varit ett medvetet val att experimentera med julkalendern. Nu väljer de att avbryta experimentet och fokuserar istället på det som tittarna vill se – snö och jul.

– Ska man vara krass så kan man säga att det är publikfrieri, och ska man inte vara krass så kan man säga att det är det som den här traditionen tydligen ska innehålla för att man ska känna den där härliga julkänslan, säger hon.

– Vi har skruvat på det de senaste åren. Julkalendern är inte det format som vi experimenterar med och där vi försöker utmana publiken för mycket. Här försöker vi leverera det som vi märker man man vill ha, som man önskar sig.

Söndagen den 1 december har årets julkalender ”Panik i tomteverkstan” premiär och tittarna kommer bjudas på en riktig julkänsla i hela 24 avsnitt.

SVT har vänt helt i frågan hur de vill möta tittarna när det kommer till julkalendern.

– Ja, absolut, vi har tänkt om. Jag tror att vi var lite mer vågade förut och det kanske var bra då. Men jag märker så tydligt hur tittningen ökar, institutionen julkalendern sätter sig starkare och starkare. Då känner jag att då ska vi faktiskt leverera det som tittarna har på sin önskelista, säger Johanna Gårdare.

För Pernilla Wahlgren, som spelar tomtemor i årets julkalander, tycker att det är viktigt att julkalendern har just en känsla av julstämning.

– Jag gillade att den skulle utspela sig i tomtevärlden, så jag tänkte att det blir mycket jul, säger hon och fortsätter:

– Man vill ha julkänsla. Man vill inte ha en julkalender som utspelar sig på sommaren eller på beachen eller nåt.

Se trailern till årets julkalender i klippet nedan:

Dela på Facebook
Annons